Autor serije "Crno ogledalo" spaja se sa SPAC kompanijom koju finansiraju francuski milijarderi

Produkcijska kuća Banijay izlazi na berzu u Amsterdamu kao deo veće grupacije

Bolji posaoLifestyleNovacVesti

11.5.2022 20:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Produkcijska kuća Banijay izlazi na berzu u Amsterdamu kao deo veće grupacije Produkcijska kuća Banijay izlazi na berzu u Amsterdamu kao deo veće grupacije
Banijay, produkcijska kuća sa sedištem u Francuskoj među čijim hit serijama se nalaze “Survivor” i “Crno ogledalo” (“Black Mirror”), uskoro će se spojiti sa... Produkcijska kuća Banijay izlazi na berzu u Amsterdamu kao deo veće grupacije

Banijay, produkcijska kuća sa sedištem u Francuskoj među čijim hit serijama se nalaze “Survivor” i “Crno ogledalo” (“Black Mirror”), uskoro će se spojiti sa SPAC (Special Purpose Acquisition Company) kompanijom koju finansiraju milijardera Bernara Arnoa (Bernard Arnault) i Vensana Bolora (Vincent Bolloré). 

U okviru novog dogovora, sredstva produkcijske kuće Banijay biće prebačena u novu kompaniju po imenu FL Entertainment, zajedno sa sredstvima sportske kladionice Betclic. FL Entertainment će se spojiti sa SPAC kompanijom Pegasus Entrepreneurs, koju finansiraju evropska kompanija za upravljanje kapitalom Tikehau Capital i investiciona firma Financière Agache. Grupacija će potom 1. jula biti listirana na Euronext berzi u Amsterdamu sa početnom vrednošću procenjenom na 7,2 milijarde evra, uključujući dugovanja. Procenjeni kapital kompanije je oko 4,1 milijardu evra, piše The Hollywood Reporter.

Postojeći deoničari produkcijske kuće i sportske kladionice, među kojima je i medijski gigant Vivendi, pristali su da investiraju u novu kompaniju. Član odbora produkcijske kuće Banijay Stefan Kurbi (Stéphane Courbit) nazvao je ovo pripajanje prekretnicom u razvoju kompanije.

Banijay je jedna od najvećih televizijskih produkcijskih kuća na svetu, sa više od 120 kompanija u 22 zemlje. Ova produkcijska kuća je 2019. godine otkupila za 2,2 miliona dolara kompaniju Endemol Shine, koja je producirala emisije kao što je “Veliki brat” (“Big Brother”).

Ovaj ugovor sklopljen je u trenutku kada investicione firme i fondovi masovno ulažu u industriju zabave. Investicioni fond Blackstone finansira kompaniju Candle Media, a KKR je investirao u spajanje kompanija Mediawan i Leonine iz Francuske i Nemačke.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...