Nekoliko velikih ribnjaka u Srbiji ove godine prestaće sa radom

Proizvođači ribe ne mogu da izdrže udar krize

AgrobiznisBiznisIzdvajamoSrbijaVesti

26.2.2021 12:31 Autor: Marija Jovanović 1

Proizvođači ribe ne mogu da izdrže udar krize Proizvođači ribe ne mogu da izdrže udar krize
Pandemija korona virusa žestoko je uzdrmala ribarstvo u Srbiji. Zbog zatvaranja pijaca tokom prolećnog Uskršnjeg posta oko 1.200 tona konzumnog šarana, u vrednosti od... Proizvođači ribe ne mogu da izdrže udar krize

Pandemija korona virusa žestoko je uzdrmala ribarstvo u Srbiji. Zbog zatvaranja pijaca tokom prolećnog Uskršnjeg posta oko 1.200 tona konzumnog šarana, u vrednosti od oko 3,3 miliona evra, nije prodato već je vraćeno u ribnjake, odnosno u proizvodni proces.  

„Nemogućnost prodaje navedenih količina ribe rezultiralo je smanjenjem prihoda neophodnih za tekuće poslovanje, što je nateralo proizvođače da se tokom proizvodne sezone zadužuju direktno kod banaka ili putem odloženog plaćanja kod dobavljača“, kaže za portal Biznis.rs profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Marković.  

Riba iz domaće proizvodnje najvećim delom plasira se na tržište tokom jesenjeg perioda, odnosno za vreme velikog Božićnog posta kada je i najveći broj slava. Zbog celokupne situacije sa korona virusom i zabrane okupljanja plasman je bio znatno smanjen.

Foto: Pixabay.com

„To je uslovilo ozbiljan udar, pre svega na šaransko ribarstvo, te je u ovom momentu ostalo neprodato oko 2.400 tona šarana, što je oko 40 odsto proizvodnje konzumnog šarana u 2020. godini“, navodi Marković i dodaje da će se celokupna situacija katastrofalno odraziti na proizvodni ciklus u 2021. godini.   

U pokušaju da prežive proizvođači ribu prodaju po ceni i do 30 odsto ispod proizvodne cene, a sve kako bi isplatiti zaostala dugovanja. Za razliku od većine drugih zemalja, koje su pomogle proizvođačima, u Srbiji je ta pomoć izostala.

„Očekuje se da će ove godine nekoliko velikih ribnjaka ukupne površine veće od 1.000 hektara prestati sa radom, a onima koji opstanu biće potrebno više godina da se oporave i nastave sa normalnom proizvodnjom“, zaključuje naš sagovornik.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...