Sve više kompanija ograničava nabavku sirovina i broj zaposlenih

Proizvodni sektor u Italiji teško pogođen padom broja novih narudžbina

EUPoslovanjeVesti

1.8.2022 17:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvodni sektor u Italiji teško pogođen padom broja novih narudžbina Proizvodni sektor u Italiji teško pogođen padom broja novih narudžbina
Proizvodna aktivnost u svim glavnim ekonomijama evrozone počela je da se povlači u julu jer su rastuće cene uticale na potražnju, ukazujući na sve... Proizvodni sektor u Italiji teško pogođen padom broja novih narudžbina

Proizvodna aktivnost u svim glavnim ekonomijama evrozone počela je da se povlači u julu jer su rastuće cene uticale na potražnju, ukazujući na sve oštriji ekonomski pad regiona.

Italija, drugi najveći proizvodni centar evrozone, najteže je pogođena padom broja novih narudžbina, koji je najoštriji još od vrhunca pandemije u aprilu 2020. godine, piše Financial Times.

Mesečna anketa koju među kompanijama sprovodi S&P Global pokazala je da je u julu indeks menadžera prodaje u oblasti proizvodnje pao ispod granice od 50 poena u svim velikim ekonomijama evrozone. Svako očitavanje ispod 50 poena ukazuje na to da većina kompanija prijavljuje pad aktivnosti u odnosu na prethodni mesec.

U okviru indeksa Italija ima 48,5 bodova, a Španija 48,7, što je gore od predviđanja ekonomista koje je anketirao Reuters. Nove narudžbine za proizvođače u evrozoni imaju najbržu stopu pada još od dužničke krize iz 2012. godine.

Glavni ekonomista u sferi poslovanja za S&P Global Market Intelligence Kris Vilijamson (Chris Williamson) rekao je da proizvodnja u evrozoni beleži sve “oštriji pad, uzimajući u obzir i sve veće rizike da će region ući u recesiju”.

Prema anketi, sve je veći broj proizvođača koji smanjuju aktivnosti kako bi se prilagodili opadanju potražnje, a mnogi ograničavaju nabavku sirovina i broj zaposlenih. Rastuće cene energije i nestabilnost povezana sa zalihama energenata, prema Vilijamsonovom mišljenju, dodatno će usporiti sektor.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...