Vrednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti

Proizvodnja u industriji evrozone pala prvi put od početka pandemije

BiznisEUNovacVesti

2.7.2022 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Proizvodnja u industriji evrozone pala prvi put od početka pandemije Proizvodnja u industriji evrozone pala prvi put od početka pandemije
Proizvodnja u industriji evrozone pala je u junu prvi put od početka pandemije korona virusa, jer su kupce zabrinule visoke cene i pogoršani izgledi... Proizvodnja u industriji evrozone pala prvi put od početka pandemije

Proizvodnja u industriji evrozone pala je u junu prvi put od početka pandemije korona virusa, jer su kupce zabrinule visoke cene i pogoršani izgledi za ekonomiju, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji evrozone pao je u junu za 2,5 bodova u odnosu na maj, na 52,1 bod, najniži nivo od avgusta 2020. godine, objavio je S&P Global, prenosi Mina.

Indeks koji meri proizvodnju pao je za dva boda, na 49,3 boda, najnižu vrednost u dve godine.

Vrednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti.

„Industrija u evrozoni promenila je trend u junu i krenula silaznom putanjom, budući da se proizvodnja smanjila prvi put u dve godine pod uticajem sve oštrijeg pada potražnje“, rekao je glavni poslovni ekonomista, Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Potražnja, kako je rekao, sada slabi, a kompanije izveštavaju da kupci troše sve opreznije zbog rasta cena i neizvesnih izgleda za ekonomiju.

Indeks novih narudžbi spustio se tako još dublje ispod granice od 50 bodova, na 45,2 boda, najniži nivo od maja 2020. godine.

Pokazatelji koji najavljuju trendove u predstojećem periodu reflektuju sumornu sliku, pa su tako zalihe sirovina i neprodatih proizvoda porasle zbog neočekivano skromne proizvodnje i prodaje. Kompanije su se zato okrenule realizaciji starih narudžbi.

„Čini se da će se pad produbiti u narednim mesecima“, zaključio je Vilijamson.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...