Uspešno ugovoreno sve iz programa IPA 2017 za Srbiju

Projekti u vrednosti 131 milion evra

BiznisEUInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

28.12.2021 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs

Projekti u vrednosti 131 milion evra Projekti u vrednosti 131 milion evra
Srbija je uspešno i u planiranom roku završila ugovaranje projekata za program IPA 2017 i to sa stopom ugovaranja od 99,3 procenta. Ukupan iznos... Projekti u vrednosti 131 milion evra

Srbija je uspešno i u planiranom roku završila ugovaranje projekata za program IPA 2017 i to sa stopom ugovaranja od 99,3 procenta. Ukupan iznos svih ugovorenih projekata sa nacionalnim kofinansiranjem za program IPA 2017 je 131 milion evra, od čega 82 miliona iz sredstava Evropske unije, a nacionalno učešće je 49 miliona evra, saopštava Ministarstvo finansija i dodaje da ostvareni rezultat predstavlja ukupno potpisan 21 ugovor za ovaj programski period.

Postignuta visoka stopa ugovaranja jasan je pokazatelj stručnosti i dugotrajnog truda uloženog u celokupni proces od strane svih institucija Republike Srbije koje su deo IPA strukture – Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, svih ministarstava i institucija koji su korisnici EU sredstava, kao i dobre saradnje sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji.

U navedenom programskom periodu zastupljeni su veliki projekti koji se bave temama energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, poljoprivrede i unutrašnjih poslova.

Rok za implementaciju ovih projekata je tri godine. Jedan od glavnih projekata programa IPA 2017 je izgradnja gasnog interkonektora Srbija – Bugarska, čija je vrednost oko 79 miliona evra. Realizacijom ovog projekta obezbediće se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže. Dužina cevovoda će biti oko 109 kilometara.

Veoma bitan deo ovog programa je i zaštita životne sredine. Projekti koji će biti zastupljeni su projekti za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštinama Brus, Blace i Kraljevo. Projekti poput ovih doprineće da stanovnici opština imaju bolji kvalitet pijaće vode i stvoriti preduslove za izradu sistema kanalizacione mreže. Ukupna vrednost oba projekta približno iznosi oko 38 miliona evra.

Takođe, kroz program IPA 2017 finansira se ugovor o nabavci za četiri regiona (Pančevo, Srem i Mačva, Duboko i Pirot) što obuhvata ukupno 17 gradova i opština. Ukupna vrednost projekta iznosi preko šest miliona evra. Kroz ugovore o nabavci robe obezbediće se oprema neophodna za separaciju otpada, uključujući vozila za prevoz separatnog otpada, kontejnere i kante.

Odvajanje reciklažnog materijala iz komunalnog otpada je jedan od najvećih i najzahtevnijih aspekata savremenih standarda upravljanja otpadom. Reciklaža materijala, kao što su PET boce i karton, veoma je efikasan način smanjenja otpada koji odlazi na deponije.

Ministarstvo finansija navodi da je iz instrumenta pretpristupne pomoći Srbija u indirektnom upravljanju u okviru programa pretpristupne pomoći u periodu od 2014. do 2021. godine inicijalno ugovorila ukupno 436 miliona evra, što čini ukupno 306 projekata.

IPA 2017 je peti po redu program koji je ugovoren od početka decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima Evropske unije. Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU kao telo za ugovaranje je nadležno za poslove sprovođenja postupka javnih nabavki, ugovaranja, finansijskog upravljanja, praćenja sprovođenja ugovora koji se finansiraju iz pretpristupne pomoći Evropske unije.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...