PROŠIRUJE SE PORODICA „ČUVARKUĆA“ Još 28 novih proizvoda dobilo žig domaćeg porekla

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

30.12.2020 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PROŠIRUJE SE PORODICA „ČUVARKUĆA“ Još 28 novih proizvoda dobilo žig domaćeg porekla PROŠIRUJE SE PORODICA „ČUVARKUĆA“ Još 28 novih proizvoda dobilo žig domaćeg porekla
Novih 28 proizvoda dobilo je na poslednjoj ovogodišnjoj sednici žig domaćeg porekla „Čuvarkuća“ i tako se priključilo porodici kvalitetnih proizvoda stvaranih u Srbiji koja... PROŠIRUJE SE PORODICA „ČUVARKUĆA“ Još 28 novih proizvoda dobilo žig domaćeg porekla

Novih 28 proizvoda dobilo je na poslednjoj ovogodišnjoj sednici žig domaćeg porekla „Čuvarkuća“ i tako se priključilo porodici kvalitetnih proizvoda stvaranih u Srbiji koja je za nepuna četiri meseca došla do više od 450 članova, saopštila je Privredna komora Srbije.

Žig „Čuvarkuća“ dodeljuje se u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“, a među proizvodima visokog kvaliteta i domaćeg porekla pod tim žigom prednjače prehrambeni, a slede proizvodi metalske i mašinske, građevinske, hemijske, tekstilne i farmaceutske industrije.

Savet za dodelu žiga na poslednjoj ovogodišnjoj sednici odobrio je pravo na „Čuvarkuću“ za šest proizvoda metalske industrije – kompanije Metalfer Steel Mill iz Sremske Mitrovice, i firme Resor iz Gadžinog Hana.

Foto: PKS

„Metalska i elektro industrija nalaze se u centru proizvodne mreže jedne zemlje i povezane su, resursno i tehnološki, sa ostalim sektorima privrede. Finalni proizvodi primenu nalaze u različitim segmentima privrede, kao i u domaćinstvima“, izjavila je tim povodom sekretar Udruženja za metalsku i elektroindustriju PKS Ana Raičević.

Dodala je da je u oštroj tržišnoj utakmici domaćim proizvođačima veoma važno da njihovi proizvodi ponesu ovaj žig kako bi kupcima i krajnjim potrošačima i tako skrenuli pažnju da su u pitanju proizvodi potvrđenog kvaliteta, nastali od sirovina prvenstveno domaćeg porekla i znanja naših stručnjaka.

Direktor Metalfera Zoran Lojović podsetio je da je ta kompanija ove godine završila kao jedini proizvođač betonskog čelika koja je povećala proizvodni kapacitet sa 150.000 na 500.000 tona gotovog proizvoda.

„Žig ‘Čuvarkuća’ pomoći će nam da potrebe domaćeg tržišta zadovoljimo u većoj meri. Do 2020. godine naš plasman bio je 60 odsto potreba tržišta dok je ostatak pokrivan iz uvoza. Verujemo da će žig obezbediti povoljnije tržišne uslove što će doprineti isplativosti naše investicije, ali i znatno većim doprinosima za državu koje će ostvariti od poreza“, rekao je on.

Pravo na žig „Čuvarkuća“ stekli su toplo valjani rebrasti betonski čelik u šipci i betonski čelik u koturu, kao i toplo valjana glatka žica.

Foto: PKS

Među novim „Čuvarkućama“ je i 12 proizvoda kompanije Merkator S, četiri ADS-INTERKOMERC, Novi Sad i šest požarevačke firme „Milami“ koja proizvodi dečje patofne.

Poreklo proizvoda, kvalitet, marketing i standardi sa ekološkim parametrima, predstavljaju četiri osnovna kriterijuma koja proizvod kvalifikuju za dobijanje Čuvarkuća.

Žig se dodeljuje na tri godine proizvodima koji u sastavu imaju 80 odsto domaćih resursa, sa mogućnošću resertifikacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...