problemi zapošljavanja u južnoj koreji radne snage iz inostranstva

Protest sindikata zbog plana brodograditelja da zaposle strane radnike za niže plate

BiznisFirme u fokusuSvetVesti

4.5.2022 14:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Protest sindikata zbog plana brodograditelja da zaposle strane radnike za niže plate Protest sindikata zbog plana brodograditelja da zaposle strane radnike za niže plate
Nedavno ublažena vizna pravila koja dozvoljavaju većem broju zavarivača, molera i inženjera stranog državljanstva da rade za južnokorejska brodogradilišta dospela su u središte intenziviranja... Protest sindikata zbog plana brodograditelja da zaposle strane radnike za niže plate

Nedavno ublažena vizna pravila koja dozvoljavaju većem broju zavarivača, molera i inženjera stranog državljanstva da rade za južnokorejska brodogradilišta dospela su u središte intenziviranja sukoba između sindikalnih radnika korejske nacionalnosti i menadžmenta u domaćoj brodogradnji, saopštili su zvaničnici iz ove industrije u sredu.

Nakon što je južnokorejska vlada prošlog meseca objavila da će ublažiti pravila o vizi za klasu E-7 kako bi rešila nedostatak radne snage u industriji brodogradnje, sindikat Hyundai Heavy Industries (HHI) odmah je kritikovao odluku, tvrdeći da ta politika ne rešava problem, piše KoreaTimes.

„Zapošljavanje radnika migranata na kratak period putem revidiranih viznih pravila ugroziće kvalifikovane korejske radnike“, navodi se u saopštenju sindikata i dodaje da postoji slučaj japanske brodogradnje koja je propala nakon što je favorizovala jeftine radnike iz inostranstva.

Sindikat je ukazao i na mogućnost većeg broja povreda na radu, ali i nesreća, navodeći kao razlog poteškoće u komunikaciji, zbog čega strahuju da bi mogle nastati i potencijalne fatalne nesreće, a samim tim i međunarodni problemi.

Sa tog stanovišta, sindikalni radnici su pozvali brodograditelje da podignu plate, ako zaista žele da se u brodogradilišta vrati veći broj stručnih radnika. Njihova tvrdnja dobila je podršku od sindikalnih radnika drugih brodogradilišta.

Usled nastavljenog štrajka sindikata HHI ovog meseca, sindikalni radnici tri brodograditeljske kompanije HHI Group, kao i Samsung Heavy Industries, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, HSG Sungdong Shipbuilding, K Shipbuilding and HJ Shipbuilding & Construction, pozvali su svoje poslodavce da poboljšaju uslove rada , protestujući zbog njihovih pokušaja da zaposle radnike stranog državljanstva za niže plate.

U odgovoru na zahtev za povećanje plata, brodograditelji su rekli da je većini kompanija i dalje teško da isplaćuju veće plate svojim zaposlenima, jer su tek počele da se oporavljaju od dugoročne ekonomske krize.

Vlada je takođe obećala da će domaći obučavati strane radnike oko godinu dana nakon njihovog dolaska, kako bi se sprečili problemi u komunikaciji koji bi mogli dovesti do bezbednosnih problema.

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    Sve više se zapošljavaju stranci kao jeftina radna snaga, a naši radnici se ne cene uopšte…

    Odgovori

  • SNEZANA

    4.5.2022 #2 Author

    Sasvim opravdan protest.

    Odgovori

  • kaćica

    5.5.2022 #3 Author

    Nisu ni oni glupi da rade za malu platu.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    5.5.2022 #4 Author

    Tržište dovodi do kretanja robe pa i ljudi ali su svakako korranci u pravu da treba povećati plate ako bi to dovelo više radnika jer bi pre svega trebalo voditi računa o domaćim radnicima. Nažalost kapital ima svoja pravila i nema milosti.

    Odgovori

  • DEKSI

    5.5.2022 #5 Author

    Imaju pravo, nemaju posla u svojoj zemlji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...