Novi propisi fiskalizacije

Pojedini trgovci oslobođeni izdavanja avansnog fiskalnog računa pri svakoj uplati

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

4.5.2022 11:48 Autor: Ljiljana Begović 17

Pojedini trgovci oslobođeni izdavanja avansnog fiskalnog računa pri svakoj uplati Pojedini trgovci oslobođeni izdavanja avansnog fiskalnog računa pri svakoj uplati
Kupci bi od 1. maja za svaku kupljenu robu ili uslugu trebalo da dobijaju nove fiskalne račune. Međutim, privrednici tvrde da su zbog nove... Pojedini trgovci oslobođeni izdavanja avansnog fiskalnog računa pri svakoj uplati

Kupci bi od 1. maja za svaku kupljenu robu ili uslugu trebalo da dobijaju nove fiskalne račune. Međutim, privrednici tvrde da su zbog nove fiskalizacije, odnosno rokova primene, u velikim problemima.

Iz Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ apeluju na nadležna ministarstva i Vladu Srbije da pomere rokove, jer ima mnogo tehničkih problema, kao i novina koje mnogi privrednici nisu implementirali.

Jedna od izmena odnosi se na Pravilnik o PDV-u, gde je propisan novi izuzetak kada se fiskalni račun ne smatra računom u smislu Zakona o PDV-u. U izmeni stoji da „ako se promet dobara i usluga vrši imaocu korporacijske kartice, fiskalni račun za taj promet, koji se izdaje u skladu sa propisima kojima se uređuje fiskalizacija, ne smatra se računom u smislu zakona“.

Poslovni konsultant iz agencije TYB Consulting Milica Trifunović objašnjava da se navedena izmena odnosi na kompanije koje svojim korisnicima obezbeđuju kupovinu dobara i usluga putem korporacijskih kartica.

“Najčešći primer za to su preduzeća koja trguju naftnim derivatima. Privredno društvo sklopi ugovor sa isporučiocem naftnih derivata, uplati avansno određeni iznos, a zatim zaposleni putem korporacijskih kartica troše taj iznos. Na primer, poslodavac podeli svojim komercijalistima kartice za kupovinu goriva koje se mogu koristiti samo na određenoj benzinskoj stanici”, kaže Trifunović.

Ona dodaje da je dosadašnja praksa podrazumevala da za avansne uplate nije postojala obaveza izdavanja fiskalnog isečka, već se za svaku avansnu uplatu izdavao avansni račun. Takođe, važilo je pravilo da se svaki pojedinačni promet putem korporacijske kartice evidentira putem fiskalne kase i po tom osnovu su se izdavali fiskalni isečci, a na kraju meseca su se izdavali zbirni PDV računi za sve promete koji su izvršeni u tom mesecu, sa specifikacijom brojeva svih pojedinačnih fiskalnih isečaka.

Foto: Freepik.com

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva, između ostalog, da kada se promet vrši pravnom licu postoji obaveza prikazivanja PIB-a kupca na fiskalnom računu, što je jedan od glavnih uslova za priznavanje računa u smislu Pravilnika o PDV-u i Zakona o PDV-u, te su korisnici u nedoumici da li su ti fiskalni računi predmet evidentiranja u poslovnim knjigama.

Zatim, izdavanjem konačnog računa na kraju meseca, koji sadrži sve pojedinačne promete putem korporacijske kartice, dolazi do dvostrukog iskazivanja PDV-a na računima.

Treći problem je izdavanje fiskalnog avansnog računa za avansne uplate.

Naša sagovornica naglašava da je zbog izbegavanja dvostrukog oporezivanja (dvostruki obračun i plaćanje izlaznog PDV-a) i rešavanja nedoumice u vezi sa izdavanjem avansnih fiskalnih računa došlo do izmene i dopune člana 198. Pravilnika o PDV-u, kao i člana 2a Pravilnika o vrstama fiskalnih računa.

Novine koje su proistekle podrazumevaju propise o fiskalizaciji koji su bliže definisali pojam korporacijske kartice, kao i uslove koji moraju biti kumulativno ispunjeni da bi se trgovac naftnim derivatima mogao osloboditi obaveze izdavanja avansnog fiskalnog računa pri svakoj avansnoj uplati.

Takođe, izmena se odnosi i na izdavanje zbirnog konačnog PDV računa na kraju meseca uz mogućnost da se istovremeno storniraju svi pojedinačni prometi na malo putem korporacijskih kartica, čime se izbegava dvostruko oporezivanje.

„U smislu računovodstvene regulative i poreskih propisa, zbirni PDV račun izdat na kraju meseca (ili kraćeg vremenskog perioda) je verodostojna računovodstvena isprava koja se vrednuje u poslovnim knjigama i evidentira u PDV prijavama. Samim tim, u ovakvim situacijama gde se promet vrši putem korporacijskih kartica, pojedinačni fiskalni računi izdati u toku meseca ne predstavljaju račun u smislu zakona, nisu predmet evidentiranja u poslovnim knjigama, ni osnov za korišćenje prava na odbitak prethodnog poreza”, zaključuje poslovni konsultant iz agencije TYB Consulting Milica Trifunović.

 • IVAN

  4.5.2022 #1 Author

  Za neke vazi neka pravila za druge ne vaze.

  Odgovori

  • GINKO

   4.5.2022 #2 Author

   Uvek bilo i ostalo…. Tako je to odavnina.

   Odgovori

 • JOVANA

  4.5.2022 #3 Author

  Slazem se

  Odgovori

 • BRANA19

  4.5.2022 #4 Author

  Za svakog vazi drugacije….

  Odgovori

 • TATJANA

  4.5.2022 #6 Author

  Koliko izmena i dopuna sralno.. Treba propratiti sve to

  Odgovori

 • jelena93

  4.5.2022 #7 Author

  Trebalo bi da je za svakog isto a ne ovako

  Odgovori

 • JANA

  4.5.2022 #8 Author

  Nije posteno ,trebalo bi za svakoga da budu isti arsini …

  Odgovori

 • GAGA

  4.5.2022 #9 Author

  Svi su jednaki, ali su neki malo jednakiji

  Odgovori

 • SANJA

  4.5.2022 #10 Author

  Dal se na kraju zna sta treba sta ne

  Odgovori

 • MARA

  4.5.2022 #11 Author

  Za sve bi trebalo da važi isto.

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.5.2022 #12 Author

  Razlicite su delatnosti,i shodno tome i obaveze…

  Odgovori

 • MARKO7

  5.5.2022 #13 Author

  Pa i delatnosti su im malo različite al dobro…

  Odgovori

 • COOL

  5.5.2022 #14 Author

  To nam je tako,brze,bolje efikasnije.Bice samo polako

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  8.5.2022 #15 Author

  A sta je falilo i do sada …

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  8.5.2022 #16 Author

  A sta je falilo i do sada …

  Odgovori

 • karolina laketic

  17.5.2022 #17 Author

  S hodno prethodno objavljenom pojasnjenju, isti je problem i izdavanja avansnog i konacnog racuna kod prodaje stanova i garaznih mesta.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *