U SENATU ZVANIČNO PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRAMPA

Prvo suđenje bivšem predsedniku SAD u istoriji

SvetVesti

26.1.2021 11:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prvo suđenje bivšem predsedniku SAD u istoriji Prvo suđenje bivšem predsedniku SAD u istoriji
Predstavnički dom američkog Kongresa dostavio je Senatu odluku o opozivu (impičmentu) bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) što je osnova za prvo suđenje ikada... Prvo suđenje bivšem predsedniku SAD u istoriji

Predstavnički dom američkog Kongresa dostavio je Senatu odluku o opozivu (impičmentu) bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) što je osnova za prvo suđenje ikada nekom bivšem predsedniku SAD.

Kongresmen Džejmi Raskin (Jamie Raskin), vodeći od devet upravnika za impičment i profesor ustavnog prava, formalno je obavestio 100 članova Senata da upravnici podižu optužnicu protiv bivšeg predsednika, prenosi Guardian.

Upravnici Predstavničkog doma optužuju Trampa da je „podsticao nasilje protiv vlade SAD“ kada je 6. januara masa demonstranata upala u zgradu Kongresa, a tom prilikom smrtno je stradalo pet osoba, među kojima jedan policajac.

Ukoliko ga Senat bude proglasio krivim, onda bi to moglo da znači i njegovu eliminaciju iz konkurencije za predsedničku kandidaturu 2024. Osim toga, Tramp bi izgubio pravo na predsedničku penziju, pravo na troškove putovanja u iznosu od milion evra godišnje, kao i pravo na doživotnu zaštitu tajnih službi, preneo je CNN.

Iako uručenje i formalno čitanje optužbe označava otvaranje suđenja za opoziv, lideri Senata dogovorili su se da na dve nedelje odlože pokretanje suđenja, kako bi imali vremena da najpre potvrde nominacije članova kabineta novog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), koji se od prvog dana u Beloj kući uglavnom bavio poništavanjem odluka svog prethodnika.

Bajden je u ponedeljak u izjavi za CNN rekao da se suđenje Trampu „mora održati“, bez obzira na to što su male šanse da će republikanci glasati za osudu. Za proglašenje Trampa krivim neophodna je dvotrećinska većina od 100 senatora, što znači da je demokratama neophodna podrška najmanje 17 republikanskih senatora.

Nekoliko republikanskih senatora nagovestilo je da nije izvesno da će bivši predsednik biti osuđen i da će mu biti zabranjeno da se ponovo kandiduje za prvog čoveka Bele kuće. Republikanski senator Marko Rubio (Marco Rubio) ocenio je u izjavi za Fox da je „suđenje glupo“ i „kontraproduktivno“, jer predstavlja dolivanje ulja na vatru i produbljuje podele koje su paralisale zemlju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...