Trendovi na Produktnoj berzi i kretanja na svetskom tržištu

Pšenica je pojeftinila, soja i dalje na visokom cenovnom nivou

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

26.3.2021 14:22 Autor: Marko Miladinović 0

Pšenica je pojeftinila, soja i dalje na visokom cenovnom nivou Pšenica je pojeftinila, soja i dalje na visokom cenovnom nivou
Snažan pad cene pšenice obeležio je dešavanja na novosadskoj Produktnoj berzi u protekloj nedelji. Ukupan promet je iznosio 2.240 tona robe, čija je finansijska... Pšenica je pojeftinila, soja i dalje na visokom cenovnom nivou

Snažan pad cene pšenice obeležio je dešavanja na novosadskoj Produktnoj berzi u protekloj nedelji. Ukupan promet je iznosio 2.240 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 85.836.050, odnosno čak 69,42 odsto više nego u prethodnom sedmičnom periodu.

Cena pšenice se kretala u uskom cenovnom rasponu od 21,50 do 21,60 din/kg bez PDV, što je 1,2-1,3 dinara manje po kilogramu u odnosu na staru cenu. Zaključen je i prvi terminski ugovor za pšenicu roda 2021. godine po ceni od 20,00 din/kg bez PDV, sa isporukom u julu mesecu. Za razliku od pšenice, kukuruz se zadržao na prošlonedeljnom nivou (22,80 din/kg bez PDV) bez značajnih oscilacija.

Soja je nakon kratke stagnacije ponovo zabeležila pozitivne trendove. Sojino zrno se trgovalo u cenovnom rasponu od 66,00 do 67,50 din/kg bez PDV. Terminska tražnja za sojom ovogodišnjeg roda, po 415 evra po toni, sa isporukom i plaćanjem od 01. 09. do 15. 10. nije rezultirala realizacijom.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 22.3. – 26.3.2021./Izvor: Produktna berza Novi Sad

Kina kupuje francusku pšenicu

U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 2,86 odsto, dok je cena kukuruza ostala nepromenjena na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME Group).

Vremenski uslovi su se popravili u Argentini zahvaljujući kiši, međutim, postoji mogućnost da je kasno da se spreče niži prinosi. U isto vreme, cene kukuruza su podržane rizicima za proizvodnju u Brazilu zbog kasne setve.

Cena soje i dalje ima podršku od rasta cena ulja na međunarodnoj sceni, ali i od velike međunarodne tražnje. To omogućava prerađivačima da ostvare pozitivne margine, uprkos rastu cena uljarica.

EU je izvezla 19,34 miliona tona pšenice zemljama van EU do 21. Marta, u sezoni 2020/21. Francuska treba da ponudi pšenicu većeg kvaliteta i da pojača fitosanitarnu kontrolu da bi povećala svoje prodaje Kini, a njen izvoz u najmnogoljudniju zemlju na svetu od poslednje setve iznosi 1,6 miliona tona glavne žitarice.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...