Ruski predsednik najavljuje ekonomsku revoluciju

Putin: Rusija nije benzinska pumpa

SvetVesti

7.12.2023 17:23 Autor: Vladimir Jokanović 2

Putin: Rusija nije benzinska pumpa Putin: Rusija nije benzinska pumpa
Svetsku ekonomiju u narednim godinama čeka „prava revolucija“ koja će potkopati monopol velikih zapadnih banaka, rekao je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin na... Putin: Rusija nije benzinska pumpa

Svetsku ekonomiju u narednim godinama čeka „prava revolucija“ koja će potkopati monopol velikih zapadnih banaka, rekao je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin na bankarskom forumu u Moskvi.

Putin je naveo da se mnoga moderna i napredna rešenja sada sve više koriste u međunarodnim plaćanjima, uključujući ona zasnovana na blokčejn tehnologiji, kao i na digitalnim valutama centralnih banaka, prenosi TASS.

„Prema ekspertima, u narednim godinama to će dovesti do prave revolucije koja će konačno potkopati monopol velikih zapadnih banaka“, rekao je ruski predsednik, dodajući da zapadne banke, odnosno neke od njih, nisu u dobrom stanju. Putin je ranije ocenio da je Zapad došao do ukidanja samih principa tržišne ekonomije.

On je istakao da se uprkos pritiscima Zapada, od početka marta 2022. godine do novembra 2023. godine broj stranih poslovnih struktura zastupljenih na ruskom tržištu nije smanjio, nego se povećao. Putin je ulaganja u strane hartije od vrednosti proglasio nepouzdanim.

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije trebalo bi da dostigne rast od najmanje 3,5% do kraja ove godine, a po tempu rasta ekonomije Rusija prestiže sve države EU, izjavio je Putin, prenosi Sputnik.

„Za 10 meseci ove godine BDP Rusije porastao je za 3,2 odsto. Danas je veći nego što je bio pre sankcionog napada Zapada. Očekuje se da će do kraja ove godine BDP porasti najmanje 3,5 odsto. Ruska ekonomija je trenutno najveća ekonomija u Evropi i po tempu rasta prestiže sve vodeće zemlje Evropske unije“, rekao je ruski lider na investicionom forumu VTB banke „Rusija zove!“.

„Samo dva odsto (privrednog rasta) otpada na eksploataciju mineralnih sirovina. Neka sad neko kaže da je Rusija ‘benzinska pumpa’, kako su nedavno pokušavali da govore“, poručio je Putin.

Ruski predsednik je prethodnog dana putovao na jednodnevnu turneju po Bliskom istoku. gde je posetio UAE i Saudijsku Arabiju. Ruski mediji u prvi plan ističu impresivan doček koji mu je priređen u ovim arapskim zemljama. U četvrtak je u Moskvu stigao predsednik Irana Ibrahim Raisi sa kojim će Putin razgovarati o međusobnoj trgovini dve zemlje, kao i o sukobu između Izraela i Hamasa.

  • SHALIMAR

    7.12.2023 #1 Author

    Rusija se sve bolje pozicinira u svetu,otvara nova trzista i rast bdp-a ce biti sve veci.

    Odgovori

  • MAJA

    9.12.2023 #2 Author

    Da vidimo i nove planove Rusije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...