Sindikat ne očekuje skoro rešenje

Radnici Fiat Plastica nastavljaju sa štrajkom

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

19.11.2021 12:51 Autor: Stefan Petrović 0

Radnici Fiat Plastica nastavljaju sa štrajkom Radnici Fiat Plastica nastavljaju sa štrajkom
Radnici kragujevačke fabrike za proizvodnju branika Fiat Plastic ušli su u deseti mesec generalnog štrajka zbog toga što nema nikakvog pomaka u rešavanju njihovih... Radnici Fiat Plastica nastavljaju sa štrajkom

Radnici kragujevačke fabrike za proizvodnju branika Fiat Plastic ušli su u deseti mesec generalnog štrajka zbog toga što nema nikakvog pomaka u rešavanju njihovih problema koji traju gotovo godinu dana.

Ovaj štrajk otpočeli su pre deset meseci, nakon što im je poslodavac umanjio iznos regresa, od čijeg vraćanja na prethodno stanje do danas ne odustaju, a poslednji u nizu neuspešnih pokušaja da se dođe do radnicima prihvatljivog epiloga propao je u oktobru, kada su pregovori sa vlasnikom Fiata vođeni uz posredstvo Agencije za mirno rešavanje radnih sporova. 

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković, štrajkači su prinuđeni da nastave sa ovom aktivnošću zbog toga što nema nikakvih planova za rešavanje njihovih problema. On dodaje i da u dogledno vreme ne očekuje nikakvu reakciju, zbog toga što će sada firma ići na odmor koji će trajati do Srpske nove godine, te da će, ukoliko i bude neke reakcije – ona uslediti nakon praznika.

Zbog odsustva bilo kakve naznake da će se stvari rešiti u korist zaposlenih, Miljković kaže da će štrajk biti nastavljen odmah nakon završetka odmora, a glavni problem je, kako je naveo, odsustvo sluha nadležnih.

„Mi smo tačno deset meseci u štrajku koji ne pomaže zbog toga što nikako ne možemo da se dogovorimo sa nadležnima“, kaže Miljković.

Fabrika automobila
Foto: Tanjug/AP

Pored vraćanja regresa na nivo pre smanjenja, štrajkači traže i da Fiat vrati izmeštene mašine koje je, kako tvrdi naš sagovornik, protivpravno odneo iz proizvodnog pogona.

Uz sve te neuspešne pokušaje da se dođe do prihvatljivog rešenja, Miljković podseća i da se sastajao sa resornom ministarkom za rad, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević, ali da rezultata nije bilo.

Zbog svega toga, on ocenjuje da se država stavila na stranu poslodavca koji, kako je dodao, više neće da pregovara sa štrajkačima jer ih, ocenio je, štrajk ne pogađa previše. 

Inače, u firmi Fiat plastic trenutno ima 70 radnika, od ukupno 90 koliko ih je bilo pre nego što je njih 20 napustilo posao zbog loše situacije.

Fabrika Fiat Plastic proizvodi branike za putničko vozilo Fiat 500 L.

Tagovi
FIAT SRBIJA
  • Tina

    19.11.2021 #1 Author

    Nadajmo se da ce se pitanja strajkaca ubrzo resiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...