Ministar poljoprivrede najavljuje uvođenje sezonskih carina na tradicionalni srpski proizvod

Rampa na uvoz krompira

AgrobiznisBiznisVesti

4.5.2021 18:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rampa na uvoz krompira Rampa na uvoz krompira
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavljuje da će država u narednom periodu uvesti novu meru, posebnu sezonsku carinu za uvoz krompira, i... Rampa na uvoz krompira

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavljuje da će država u narednom periodu uvesti novu meru, posebnu sezonsku carinu za uvoz krompira, i to za period od novembra do februara, kada je ovaj proizvod i najtraženiji. Prema njegovim rečima, ove godine su proizvođači imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do ozbiljnih problema. U isto vreme, došlo je do masovnog uvoza krompira, prenosi Rina.

U Srbiji se ovo povrće gaji na površini od 25.000 do 28.000 hektara, pa je, prema procenama nadležnih, količina dovoljna i za podmirivanje domaćih potreba, ali i za izvoz.

Proizvodnja krompira je relativno skupa, a u Srbiji, koja je nekada tradicionalno izvozila krompir u Italiju, Rumuniju i Crnu Goru površine pod ovom kulturom počele su u jednom trenutku da se smanjuju. Uz usitnjenu proizvodnju i nešto niže prinose počeli smo da gubimo korak s konkurencijom. Prošla sezona je, međutim, bila specifična. Agroekološki uslovi su bili odlični, pa je u skladu sa tim bio i rod. Pored toga, mnogi su se vratili proizvodnji krompira, jer je, u prethodne dve, tri godine, cena bila povoljna za proizvođače. Zato se može reći da danas Srbija ima višak krompira, ali i da marketi u zemlji uobičajeno kupuju ovaj proizvod u inostranstvu.

U tom smislu, prethodna dva meseca je Ministarstvo poljoprivrede povezalo proizvođače i vlasnike velikih marketa, kako bi se najveća količina krompira koja se nađe u srpskim prodavnicima, bila domaćeg porekla.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...