kako sprečiti inflaciju, a ne preopteretiti tržište

Raskol među bankarima po pitanju brzine povećavanja kamatnih stopa u SAD

BankeNovacSvetVesti

19.8.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Raskol među bankarima po pitanju brzine povećavanja kamatnih stopa u SAD Raskol među bankarima po pitanju brzine povećavanja kamatnih stopa u SAD
Federalne rezerve treba da nastave da povećavaju troškove zaduživanja kako bi visoku inflaciju stavile pod kontrolu, složilo se nekoliko zvaničnika američke centralne banke, dok... Raskol među bankarima po pitanju brzine povećavanja kamatnih stopa u SAD

Federalne rezerve treba da nastave da povećavaju troškove zaduživanja kako bi visoku inflaciju stavile pod kontrolu, složilo se nekoliko zvaničnika američke centralne banke, dok su na redovnom sastanku raspravljali o tome koliko brzo i koliko da ih podignu.

Predsednik ogranka Feda u Sent Luisu Džejms Bulard (James Bullard) rekao je da s obzirom na snagu ekonomije trenutno naginje da podrži treće uzastopno povećanje kamatne stope od 75 baznih poena u septembru kako bi se brže smanjila inflacija.

“Ne vidim baš zašto postoji želja da se odloži povećanje kamatnih stopa za sledeću godinu“, rekao je Bulard za Wall Street Journal, dodavši da bi želeo da Fedovu takozvanu prekonoćnu referentnu kamatnu stopu podigne na ciljni opseg od 3,75 odsto do 4,00 odsto već do kraja ove godine. Ova kamata Feda je trenutno 2,25-2,50 odsto.

Predsednica Feda San Franciska Meri Dejli (Mary Daly) rekla je da bi povećanje kamatnih stopa za 50 ili 75 baznih poena sledećeg meseca bio “razuman“ način da se kratkoročni troškovi pozajmljivanja povećaju na “malo iznad tri procenta” do kraja ove godine.

Tačan tempo povećanja stopa zavisiće od podataka o zaposlenosti, koji su ukazivali na brz rast poslednjih meseci, i inflacije, rekla je Dejli za CNN. Inflacija u SAD je tri puta viša od željenog cilja Feda od 2,0 procenta. A s obzirom da je globalno ekonomsko usporavanje delovalo kao prepreka rastu SAD, predsednica Feda u San Francisku istakla je da se “mora uzeti u obzir da ne preterujemo sa zatezanjem monetarne politike“.

Ovi različiti stavovi o tempu podizanja glavnih kamata među Fedovim guvernerima sugerišu da postoji dublja podela unutar američke centralne banke između onih koji žele brzo da povećaju stope i onih koji su oprezniji zbog potencijalne štete na tržištu rada i rizika od porasta stope nezaposlenosti u SAD, koja je sada na nivou 3,5 odsto.

Ali Bulard i Dejli su bili jasni da nakon što stope porastu na određeni nivo, Fed neće brzo želeti da ih smanji. Bulard je rekao da su tržišna očekivanja o smanjenju stopa „definitivno preuranjena“. Dejli je rekla da podržava strategiju “podigni i zadrži“.

“Najgora stvar koju možete imati kao preduzeće ili potrošač je da se stope povećaju, a zatim brzo spuste… to samo izaziva mnogo opreza i neizvesnosti“, rekla je Dejli.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...