Prijava otvorena do 21. aprila

Raspisan izbor za „Inženjerku godine“

SrbijaVesti

7.4.2023 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Raspisan izbor za „Inženjerku godine“ Raspisan izbor za „Inženjerku godine“
Sa ciljem da inspiriše i motiviše mlade žene u Srbiji, posebno učenice srednjih škola, da se odluče za studije i kasniju karijeru u inženjerskoj... Raspisan izbor za „Inženjerku godine“

Sa ciljem da inspiriše i motiviše mlade žene u Srbiji, posebno učenice srednjih škola, da se odluče za studije i kasniju karijeru u inženjerskoj struci, Privredna komora Srbije (PKS), kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“ raspisali su izbor za inženjerku 2023. godine u Srbiji. Prijava je otvorena od sedmog do 21. aprila, a kandidatkinje se mogu same prijaviti ili, uz njihovu saglasnost, to može učiniti poslovna organizacija u kojoj su zaposlene, saopštila je PKS.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović pozdravila je ovu inicijativu i pozvala učenice ne samo srednjih, već i osnovnih škola, da kada budu razmišljali o budućem zanimanju razmotre inženjerstvo.

„Danas se čovečanstvo suočava sa brojnim izazovima, od klimatskih promena, preko problema u energetici do medicine i poljoprivrede, a od STEM-a se očekuju rešenja. Inženjerstvo je neophodno za budući razvoj čovečanstva i to treba da bude najvažniji motiv za izbor ove profesije“, istakla je ministarka Begović i dodala da je broj studentkinja u Srbiji iznad evropskog proseka, ali da je potreban veći udeo žena u inženjerskim strukama.

Izvor: pks.rs

„Ova inicijativa je odgovor na potrebe tržišta. Koliko je inženjerstvo važno najbolje govori podatak da kada razgovaramo sa novim investitorima njihovo prvo pitanja bude koliko studenata imamo u području STEM-a“, rekao je direktor Sektora za strateške analize u PKS Mihailo Vesović, uz poruku da je cilj da u toj oblasti bude više žena i da budu podjednako plaćene kao njihove kolege.

Prema rečima Medeje Lončar, generalne direktorke Siemensa za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, zastupljenost žena u inženjerstvu je važna iz tri razloga: inovacija, povećanja konkurentnosti i stvaranja uzora.

„Broj žena na tehnološkim pozicijama u svetu je 26,7 odsto, a u Evropi samo 22 odsto. Sa tako malo žena koje rade u ovim oblastima, inženjerske i tehnološke kompanije gube na ogromnom broju talenata i manje su globalno konkurentne. Rešavanje ove rodne nejednakosti je mnogo više od činjenja prave stvari, to je ekonomska potreba. Da bismo promenili situaciju, potrebni su nam ženski uzori u struci, a pomenuta inicijativa doprinosi upravo popularizaciji ove profesije među devojkama“, istakla je Lončar.

Nakon analiziranja pristiglih prijava, biće odabrano 10 kandidatkinja koje će javnosti biti predstavljene u maju. O tome ko će ove godine poneti nagradu „Inženjerka godine“ odlučivaće žiri sastavljen iz četiri grupe članova (kandidatkinje među sobom, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, predstavnici organizatora i partnera), a nagrada će biti uručena na svečanosti u junu ove godine.

Prijava za „Inženjerku godine“ vrši se online putem obrasca za registraciju www.inzenjerka-godine.rs/sr/prijava/, a više informacija o konkursu i inicijativi dostupno je na tom portalu.

  • DUSAN

    7.4.2023 #1 Author

    Odličan projekat. Bravo za budeće liderke u privredi i nauci.

    Odgovori

  • Vale

    7.4.2023 #2 Author

    Vazno je da inzenjerski projekti budu dobro uradjeni, a ne ko ih je radio.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #3 Author

    Verujem da ce odziv biti veliki…

    Odgovori

  • MAJA

    9.4.2023 #4 Author

    Verujem da ce radne organizacije imati sluha pa i same da prijave na konkurs svoje inzenjerke

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...