Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Počele prijave poslodavaca, nezaposlena lica moći će da konkurišu od 1. oktobra

Raspisan konkurs za program “Moja prva plata”

Moja firmaPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

20.8.2021 10:42 Autor: Marija Jovanović 0

Raspisan konkurs za program “Moja prva plata” Raspisan konkurs za program “Moja prva plata”
Nacionalna služba za zapošljavanje, na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, raspisala je Javni poziv za realizaciju ovog programa, koji će... Raspisan konkurs za program “Moja prva plata”

Nacionalna služba za zapošljavanje, na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, raspisala je Javni poziv za realizaciju ovog programa, koji će se sprovoditi kroz četiri faze.

Prva faza namenjena je isključivo poslodavcima, koji se u periodu od 20. avgusta do 20. septembra mogu prijaviti na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs. Druga faza realizacije programa namenjena je nezaposlenim licima, koji će periodu od 1. do 31. oktobra imati priliku da konkurišu za ovaj program putem zvaničnog sajta.

Izbor kandidata vršiće poslodavci kroz treću fazu programa. Oni će imati mogućnost da proces selekcije prijavljenih kandidata rade od početka prijave, dok će konačan izbor kandidata poslodavci iz privatnog sektora vršiti od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra.  

U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima, koje će biti dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs

Potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, predviđeno je u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Da podsetimo, kroz novi krug programa “Moja prva plata”, planirano je uključivanje 10.000 mladih na tržište rada.

Pravo prijavljivanja imaju:

  • mladi sa srednjim i visokim obrazovanjem,
  • do navršenih 30 godina života,
  • koji nemaju radno iskustvo, odnosno imaju najviše do šest meseci radnog iskustva na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu i 
  • nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje u trenutku zaključivanja Ugovora o realizaciji programa

Program, koji se odnosi na privatni i javni sektor, sprovodiće se kod poslodavca u trajanju od devet meseci i realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa. Prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 22.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou, i uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Javni poziv dostupan je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs) i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...