strepnja i u 2022. godini

Rast austrijske privrede naredne godine zavisiće od toka pandemije

NovacSvetVesti

16.12.2021 14:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast austrijske privrede naredne godine zavisiće od toka pandemije Rast austrijske privrede naredne godine zavisiće od toka pandemije
Austrijska privreda mogla bi iduće godine nastaviti da raste, ali samo ako peti talas korona virusa, usled omikron soja, ne bude preveliki, prognoziraju ekonomski... Rast austrijske privrede naredne godine zavisiće od toka pandemije

Austrijska privreda mogla bi iduće godine nastaviti da raste, ali samo ako peti talas korona virusa, usled omikron soja, ne bude preveliki, prognoziraju ekonomski instituti.

Prema Institutu za ekonomska istraživanja Wifo, privredni rast Austrije 2022. godine mogao bi biti viši od pet odsto, a IHS polazi od toga da će biti nešto iznad četiri procenata. Te prognoze ne uključuju eventualni ponovni lokdaun.

Ukoliko bi kao i ove godine, u prvom kvartalu, bilo zaključavanja, BDP bi bio manji za jedan odsto, smatra IHS.

„Za austrijsku privredu pandemija predstavlja najveći rizik pada“, ističu iz IHS.

Snažan rast broja zaraženih i hospitalizovanih na proleće doveo bi do novih epidemioloških mera koje bi se odrazile na privatnu potrošnju i pre svega na turizam, objašnjava ovaj institut.

Wifo ima poseban scenario za slučaj izostanka očekivanih prihoda u turizmu, gastronomiji i trgovini, i prognoziraju da bi to dovelo do smanjenja privrednog rasta od nešto manje od jedan odsto.

Očekuje se da će 2022. godine snažno rasti pre svega one oblasti koje su ove godine bile pogođene Covid-19 merama. Wifo očekuje da će se, bez „korona eskalacije“ na proleće privreda oporaviti.

Zbog lokdauna poslednji kvartal ove godine biće manji od prognoziranog i iznosiće svega 3,8 odsto.

Ukupno Wifo i IHS za ovu godinu očekuju realni rast od 4,1, odnosno 4,2 odsto. Za iduću godinu očekuju i pozitivan razvoj na tržištu rada.

Inflacija bi iduće godine mogla ostati na visokom nivou i tek 2023. godine će početi da padaju visoke cene sirovina, prognozira Wifo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...