kraj perioda jeftine energije i naftnih derivata

Rast cena energenata problem i za slovenačku ekonomiju

EkologijaRegionU fokusuVesti

12.10.2021 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast cena energenata problem i za slovenačku ekonomiju Rast cena energenata problem i za slovenačku ekonomiju
Povećanje cena energenata – prirodnog gasa, električne energije i naftnih derivata – veliki su problem za sve ekonomije Evropske unije, ne samo za slovenačku,... Rast cena energenata problem i za slovenačku ekonomiju

Povećanje cena energenata – prirodnog gasa, električne energije i naftnih derivata – veliki su problem za sve ekonomije Evropske unije, ne samo za slovenačku, izjavio je u utorak u Ljubljani slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, i poručio da se situacija analizira kako bi se pronašla adekvatna rešenja za svaki energent.

„Činjenica je da je period kada smo imali jeftinu energiju ili izvozili otpad okončan i da ćemo morati da pokrenemo zelenu transformaciju u zemlji“, rekao je Počivalšek , prenosi Tanjug.

U međuvremenu, najveća slovenačka energetska kompanija, ljubljanski Petrol, najavila je značajno povećanje cena električne energije i gasa.

Petrol, koji električnom energijom snabdeva gotovo četvrtinu potrošača u Sloveniji, najavio je poskupljenje struje od 1. decembra za oko 30 odsto, a zemnog gasa za 12 procenata, preneli su slovenački mediji.

Porast cene električne energije koju isporučuje Petrol povećaće se od 21 do 35 odsto u zavisnosti od tarifa, dok će slovenačka domaćinstva morati da plaćaju za struju približno 30 procenata veći iznos.

PETROL d.d., Ljubljana

Dunajska cesta 50, 1000 Ljubljana, Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
2.468.832.819,00 ( 2020)
Broj zaposlenih:
2129 ( 2020)

Od nedavno je u Sloveniji došlo i do značajnog porasta cena goriva na benzinskim pumpama.

Cena litre benzina na pumpama se kreće od 1,26 do 1,28 evra, a dizel goriva od 1,30 do 1,33 evra, što znači da se za punjenje rezervoara od 50 litara sada plaća oko dva evra više nego ranije.

Porast cena energenata zbog enormnog povećanja cena na međunarodnom tržištu najavljuju i druge slovenačke kompanije, ali će neke od njih sačekati sa poskupljenjima do početka sedeće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...