Havarija u izvoznom pogonu u SAD

Rast cene gasa u Evropi zbog požara u Teksasu

SvetVesti

10.6.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rast cene gasa u Evropi zbog požara u Teksasu Rast cene gasa u Evropi zbog požara u Teksasu
Freeport LNG u Teksasu, operater jednog od najvećih američkih izvoznih pogona za proizvodnju tečnog prirodnog gasa, biće zatvoren na najmanje tri nedelje nakon eksplozije... Rast cene gasa u Evropi zbog požara u Teksasu

Freeport LNG u Teksasu, operater jednog od najvećih američkih izvoznih pogona za proizvodnju tečnog prirodnog gasa, biće zatvoren na najmanje tri nedelje nakon eksplozije u svom pogonu na obali Meksičkog zaliva, što povećava rizik od nestašice, posebno u Evropi.

Freeport LNG, koji obezbeđuje oko 20 odsto prerade prirodnog gasa u SAD objavio je zatvaranje nakon procene štete u ogromnom objeku, prenosi Reuters. Uticaj ovog događaja na tržište podigao je evropske cene gasa za petinu, na više od 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

Stručnjaci procenjuju da će tronedeljno gašenje ostaviti tržište bez milion tona tečnog gasa, što će neminovno dovesti do nestašice i povećanja globalnih cena. Cene gasa u holandskom TTF čvorištu u Holandiji porasle su za 12,6 odsto, a britanske cene porasle su za 22,1 odsto, ali su kasnije u četvrtak pale za oko 10 odsto.

Fabrika Freeport LNG može da preradi do 60 miliona kubnih metara gasa dnevno, a kada radi punim kapacitetom može da izveze 15 miliona tona tečnog gasa godišnje. Više od dve trećine izvoza pogona Freeport LNG otišlo je za Evropsku uniju i Veliku Britaniju u poslednja tri meseca.

Evropski trgovci gasom navode da bi se u slučaju dužeg prekida uvoza gasa iz Teksasa postavilo pitanje da li bi Evropa mogla da se odrekne ruskog gasa. Osim u Evropu, gas iz Teksasa izvozi se u Kinu i Južnu Koreju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...