Rezultati najveće svetske naftne kompanije u drugom kvartalu

Rast neto prihoda za Saudi Aramco 288 odsto

NovacSvetVesti

9.8.2021 08:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast neto prihoda za Saudi Aramco 288 odsto Rast neto prihoda za Saudi Aramco 288 odsto
Najveća svetska naftna kompanija Saudi Aramco zabeležila je skoro četvorostruki rast dobiti u drugom kvartalu ove godine, podstaknut rastom cena sirove nafte i oporavkom... Rast neto prihoda za Saudi Aramco 288 odsto

Najveća svetska naftna kompanija Saudi Aramco zabeležila je skoro četvorostruki rast dobiti u drugom kvartalu ove godine, podstaknut rastom cena sirove nafte i oporavkom potražnje. Kompanija je saopštila da je neto prihod porastao za 288 odsto na 25,5 milijardi dolara, u poređenju sa 6,6 milijardi u istom kvartalu prošle godine.

„Naši rezultati za drugo tromesečje odražavaju snažan oporavak svetske potražnje za energijom, a mi idemo u drugu polovinu 2021. godine otporniji i fleksibilniji, s obzirom na to da globalni oporavak dobija na zamahu“, saopštila je kompanija, prenosi BBC.

Neto dobit od 25,5 milijardi dolara u drugom kvartalu tekuće godine, je najbolji rezultat od kraja 2018. godine. Slobodni novčani tok porastao je na 22,6 milijardi dolara, što je više od tromesečne dividende kompanije koju kontroliše država, od 18,8 milijardi dolara prvi put od početka pandemije.


Ponovno otvaranje velikih ekonomija izazvalo je skok cena nafte od oko 40 odsto ove godine, prenosi Bloomberg. U poslednje dve nedelje naftne kompanije poput BP Plc, Chevron Corp. i Royal Dutch Shell Plc saopštile su da će povećati otkup akcija i isplate, uverene da je najgore od pandemije prošlo.

Aramcova godišnja dividenda od 75 milijardi dolara, najveća na svetu, ključni je izvor finansiranja Saudijske Arabije. Vlada, koja je vlasnik 98 odsto kompanije, pokušava da smanji budžetski deficit koji se povećao prošle godine. Rezultati odražavaju snažan oporavak svetske potražnje, saopštila je kompanija.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Aramco, Amina Nasera, pandemija je „očigledno daleko od kraja“, a tržište nafte je upravo imalo najgoru sedmicu od oktobra prošle godine, jer je širenje delta varijante korona virusa, posebno u Kini, zamaglilo kratkoročne izglede. Cena nafte Brent pala je za sedam procenata na 70,70 dolara po barelu. U međuvremenu cena Brent nafte pala je ispod 70 dolara za barel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...