RAST NEZAPOSLENOSTI U HRVATSKOJ Najviše otkaza zabeleženo u uslužnim delatnostima

RegionVesti

22.10.2020 14:14 Autor: Ljiljana Begović 0

RAST NEZAPOSLENOSTI U HRVATSKOJ Najviše otkaza zabeleženo u uslužnim delatnostima RAST NEZAPOSLENOSTI U HRVATSKOJ Najviše otkaza zabeleženo u uslužnim delatnostima
Prema najnovijim podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju (ne)zaposlenosti, stopa nezaposlenosti potvrdila je očekivani pad u septembru. Zabeležen je pad broja... RAST NEZAPOSLENOSTI U HRVATSKOJ Najviše otkaza zabeleženo u uslužnim delatnostima

Prema najnovijim podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju (ne)zaposlenosti, stopa nezaposlenosti potvrdila je očekivani pad u septembru. Zabeležen je pad broja nezaposlenih za 3.934 osobe (-2,6 odsto) u odnosu na avgust.

Registrovana stopa nezaposlenosti, koja predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo, spustila se na 8,8 odsto pri čemu se broj aktivnog stanovništva spustio za 10.129 osoba (-0,6 procenata) u odnosu na avgust, a iznosio je 1.676.151.

Završetak glavne turističke sezone rezultirao je već uobičajenim smanjenjem zaposlenih radnika na sezonskim poslovima.

Ipak, na godišnjem nivou nastavila su se negativna kretanja, pa je septembarska stopa nezaposlenosti za 2,1 procentni poen viša nego u istom mesecu prošle godine. Rast stope nezaposlenosti na godišnjem nivou odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva.

Foto: Shutterstock.com

Uz snažan godišnji rast broja nezaposlenih od 31,2 procenta koji je prisutan od aprila, broj aktivnog stanovništva zabeležio je tek blagu godišnju stopu rasta od 0,2 odsto. Prosečna stopa nezaposlenosti u prvih devet meseci ove godine iznosila je 8,9 odsto dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 7,8 procenata.

Najveći pad zaposlenosti u Hrvatskoj je u sektorima pružanja smeštaja kao i uslužnim delatnostima, i to čak od 19,7 odsto. To su delatnosti koje generišu najveći broj sezonskog zapošljavanja, a upravo su one i najpogođenije korona krizom .

Uprkos usporenom ekonomskom oporavku veći rast broja nezaposlenih sprečile su nove mere hrvatske Vlade, piše Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...