Premašeni rezutati iz perioda pre pandemije

Rast slovenačke industrije 22 odsto na godišnjem nivou

EURegionVesti

12.7.2021 09:56 Autor: Marko Miladinović 3

Rast slovenačke industrije 22 odsto na godišnjem nivou Rast slovenačke industrije 22 odsto na godišnjem nivou
Industrijska proizvodnja u Sloveniji porasla je u maju 22,1 odsto međugodišnje zahvaljujući snažnim performansama prerađivačkog sektora, i čak je već premašila pretkrizni nivo, pokazuju... Rast slovenačke industrije 22 odsto na godišnjem nivou

Industrijska proizvodnja u Sloveniji porasla je u maju 22,1 odsto međugodišnje zahvaljujući snažnim performansama prerađivačkog sektora, i čak je već premašila pretkrizni nivo, pokazuju najnoviji podaci slovenačkog Zavoda za statistiku.

Prerađivačka industrija je zabeležila rast od preko 24 procenta u odosu na maj 2020. godine, dok je snabdevanje električnom energijom, vodom i gasom ostvarilo porast od 1,2 odsto, dok je rudarstvo palo za 6,2 odsto, prenela je agencija STA.

Iako prošlogodišnja korona blokada čini poređenje otežalim, brojke pokazuju da je proizvodnja u maju ove godine bila za 2,4 odsto veća nego u istom mesecu 2019. godine, odnosno pre krize izazvane virusom Covid-19.

Slična je slika i sa podacima o industrijskim prihodima, koji su međugodišnje povećani za 29,4 procenta, predvođeni prerađivačkim sektorom. Ukupan prihod industrije je bio u maju za 3,0 odsto veći nego u maju 2019. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...