Ponovo neuspeo pokušaj urušavanja kompanije putem short selling opcije

Reddit opet protiv Wall Street investitora, u borbi za akcije AMC

BerzaNovacSvetVesti

28.5.2021 09:02 Autor: Marko Miladinović 0

Reddit opet protiv Wall Street investitora, u borbi za akcije AMC Reddit opet protiv Wall Street investitora, u borbi za akcije AMC
Vrednost akcija kompanije AMC Entertainment porasla je za 35 odsto u jednom trgovačkom danu, iako su u jednom trenutku čak uzletele do 47 odsto... Reddit opet protiv Wall Street investitora, u borbi za akcije AMC

Vrednost akcija kompanije AMC Entertainment porasla je za 35 odsto u jednom trgovačkom danu, iako su u jednom trenutku čak uzletele do 47 odsto više cene. Reč je o najvećem lancu bioskopa na svetu, osnovanom još 1920. godine i sa sedištem u Kanzasu.

Vrednost kompanije nije bila na zavidnom nivou ni pre pandemije, kada se govorilo o kraju staromodnih bioskopa i eventualnom preuzimanju od strane bogatijih učesnika na tržištu, pre svega giganata u industriji zabave koji objedinjuju svoju raznoliku ponudu.

Dolaskom pandemije, AMC je bio pod velikim pritiskom. Vrednost jedne akcije kompanije u januaru 2021. godine iznosila je tek dva dolara. Veliki investitori bili su spremni da joj „skrate muke“ već viđenom short selling opcijom, odnosno kratkom pozicijom.

Vrednost akcija kompanije AMC od početka godine/NYSE-Google

Međutim, istorija se na berzama u ulici Wall Street u poslednje vreme ponavlja previše često, do te mere da bi se moglo govoriti zapravo o novouspostavljenim zakonitostima ovog specifičnog tržišta. Isti forum na društvenoj mreži Reddit koji je pokrenuo lavinu nezadovoljstva protiv Wall Street investitora oko sličnog slučaja sa veštačkim smanjivanjem vrednosti kompanije GameStop u februaru, kada su učesnici čitave afere morali da odgovaraju pred američkim Kongresom, sada su pokrenuli masovno kupovanje akcija AMC, a posledično i rast njihove cene.

Na zatvaranju poslednjeg trgovačkog dana cena jedne akcije AMC Entertainment na Njujorškoj berzi vredela je 26,5 dolara, a njena tržišna kapitalizacija procenjena je na malo iznad 11 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...