Šta građani austrijske prestonice poklanjaju za Božić?

Bečlije za praznike u proseku kupe sedam poklona i potroše 290 evra

EULifestyleRegionZanimljivosti

20.12.2023 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Bečlije za praznike u proseku kupe sedam poklona i potroše 290 evra Bečlije za praznike u proseku kupe sedam poklona i potroše 290 evra
Kao i svake godine pokloni su neizostavan i centralni deo božićnih praznika. Prema sopstvenim navodima 88 odsto, to jest oko 1,5 miliona Bečlija će... Bečlije za praznike u proseku kupe sedam poklona i potroše 290 evra

Kao i svake godine pokloni su neizostavan i centralni deo božićnih praznika. Prema sopstvenim navodima 88 odsto, to jest oko 1,5 miliona Bečlija će kupiti božićne poklone. „Više od 10 miliona paketića će završiti ispod jelki u Beču“, tvrdi Margarete Gumpreht, rukovodilac odeljenja za trgovinu u Privrednoj komori Beča.

Rejting najomiljenijih bečkih poklona pokazuje da igračke, odeća i tekstil, ali i kozmetika i knjige ne smeju nedostajati tokom božićne večeri.

Iako se inflacija odražava na ponašanje potrošača, Božić bez pokolna je nezamisliv, a posebno se ne štedi kada su u pitanju deca i unuci. Igračke su opet na prvom mestu najpopularnijih poklona, piše Kancelarija Grada Beča.

Hladno vreme je važan podsticaj za kupovinu odeće i obuće. Trećina Bečlija poklanja nešto poput jakne, džempera, rukavica ili torbe.

Iz oblasti kozmetike traženi su parfemi i visokokvalitetne kreme za lice. Što se knjiga tiče, sve se češće poseže za audio knjigama, ali tvrdi i meki povezi i dalje dominiraju s velikom većinom. Posebno su popularni beletristika, priručnici, dečje i omladinske knjige, kao i stručna literatura.

Prosečno se kupuje sedam poklona, a troškovi za njih iznose 290 evra. „Bečlije ulažu puno truda u izbor poklona. Prošle godine su se dosta poklanjali vaučeri, dok se ove godine više naginje ka poklanjanju nečega odabrano sa ličnim pečatom“, dodaje Gumpreht.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...