Prošle godine izvoz električne energije činio trećinu ukupnog crnogorskog izvoza

Cenu struje u Crnoj Gori diktiraće tržište

InfrastrukturaRegion

17.6.2024 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cenu struje u Crnoj Gori diktiraće tržište Cenu struje u Crnoj Gori diktiraće tržište
Crnogorska berza električne energije (Belan) osnovana je 2017. godine i do sada je bila mesto veletrgovine strujom čije su cene imale mali i indirektan... Cenu struje u Crnoj Gori diktiraće tržište

Crnogorska berza električne energije (Belan) osnovana je 2017. godine i do sada je bila mesto veletrgovine strujom čije su cene imale mali i indirektan uticaj na cene električne energije koje plaćaju potrošači, građani i privreda, ali do ulaska u Evropsku uniju, povezivanjem na evropsko tržište, trebalo bi da bude referentna berza čije bi se cene odnosile i na krajnje potrošače, rekao je u intervjuu Vijestima Dejan Drašković, izvršni direktor.

Na crnogorskoj berzi sada je registrovano 27 učesnika – prodavaca ili kupaca, od kojih su većina energetske kompanije, veliki trgovci – dobavljači ili veliki potrošači električne energije.

Prijavljeni su učesnici iz Crne Gore, regiona i EU, što pokazuje da postoji interesovanje za crnogorsko tržište i da je njegov potencijal prepoznat.

Prošle godine izvoz električne energije činio je trećinu ukupnog crnogorskog izvoza, piše SEEbiz.

Cena struje u Crnoj Gori jedna je od najnižih u Evropi i nije se značajnije menjala čitavu deceniju. Za domaćinstva i veliki deo privrede cenu reguliše i utvrđuje Regulatorna agencija za energetiku na osnovu zakonskih normi o odobravanju troškova energetskim preduzećima čije su stavke na računu.

Cene sa Berze imaju samo indirektan uticaj kroz prihvatanje troškova Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog distributivnog sistema (CEDIS), pri čemu se cene sa Berze koriste za stavku na računu koja pokriva troškove tehničkih gubitaka. To je dovelo do simboličnog povećanja stavke za CEDIS na računima za struju početkom ove godine.

Ali, to bi se moglo promeniti u narednom periodu.

„Cena koju plaćaju građani je regulisana cena i u tom pogledu uticaj naše berze na konačnu cenu energije prema krajnjem potrošaču je i dalje minimalan, s obzirom na to da još uvek nismo referentna berza za određivanje cena. Ako se uzme u obzir da se radi o veletržištu, cena koja se trenutno formira na njemu je cenovni signal koji je u ovoj fazi pogodniji za investitore budućih projekata u Crnoj Gori“, rekao je Drašković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.