Kineska kompanija želi da sa Crnom Gorom sprovodi infrastrukturne i energetske projekte

CRBC zainteresovan da gradi auto-put od Mateševa do Boljara

AgrobiznisBiznisRegion

17.7.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CRBC zainteresovan da gradi auto-put od Mateševa do Boljara CRBC zainteresovan da gradi auto-put od Mateševa do Boljara
Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o zainteresovanosti crnogorske filijale Kineske korporacije za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation Montenegro Branch –... CRBC zainteresovan da gradi auto-put od Mateševa do Boljara

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o zainteresovanosti crnogorske filijale Kineske korporacije za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation Montenegro Branch – CRBC) za potencijalne projekte.

U informaciji se navodi da je ova kompanija zajedno sa Kineskom kompanijom za izgradnju komunikacija (China Communications Construction Company – CCCC) realizovala projekat izgradnje prioritetene deonice auto-puta Smokovac – Mateševo, saopštila je Vlada Crne Gore a portal Investitor.me.

Ta kompanija je sprovela detaljne elaborate, pripremila komercijalnu studiju, okvirne uslove, nacrt opštih uslova, kao i tehnički predlog za naredne dve deonice auto-puta Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare.

„Izgradnja naredne dve deonice auto-puta predstavlja realne potrebe jer će njihovom izgradnjom Crna Gora biti povezana sa drugim evropskim zemljama putem panevropskog koridora 11“, ocenila je Vlada u saopštenju.

Osim za projekat auto-puta, kineska kompanija izrazila je interesovanje da sa Vladom razgovara o realizaciji drugih infrastrukturnih i energetskih projekata. Tim povodom, zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo kapitalnih investicija da nastave razgovore sa crnogorskim filijalom CRBC-ja, u cilju definisanja mogućnosti za potencijalnu saradnju.

Crnogorska filijala CRBC uputila je krajem marta Ministarstvu finansija pismo o zainteresovanosti za realizaciju potencijalnih projekata u Crnoj Gori. Preporuka kineske kompanije je da se dionice Mateševo – Andrijevica i Andrijevica-Boljare realizuju putem modela privatno-javnog partnerstva, podseća Investitor.me.

Osim za projekat auto-puta, kineska kompanija izrazila je interesovanje da sa Vladom Crne Gore razgovara o realizaciji drugih infrastrukturnih i energetskih projekata, naglašavajući da Crnu Goru smatra strateškim partnerom u dugoročnom razvoju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...