Modernizacija vozova donela bi i uštede CO2

EBRD razmatra 30 miliona evra kredita za nabavku novih vozova u Crnoj Gori

BiznisRegion

18.4.2024 14:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

EBRD razmatra 30 miliona evra kredita za nabavku novih vozova u Crnoj Gori EBRD razmatra 30 miliona evra kredita za nabavku novih vozova u Crnoj Gori
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje kredita do 30 miliona evra operateru putničkih vozova Željeznički prevoz Crne Gore... EBRD razmatra 30 miliona evra kredita za nabavku novih vozova u Crnoj Gori

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje kredita do 30 miliona evra operateru putničkih vozova Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG).

Kredit, koji bi u potpunosti garantovala država, trebalo bi da posluži za kupovinu elektromotornih kompozicija sa četiri vagona (EMU) kako bi zamenile stare, energetski neefikasne garniture sa lokomotivama koje su trenutno u funkciji.


EBRD napominje da je Vlada Crne Gore nabavku novih voznih sredstava identifikovala kao ključni prioritet za razvoj železničkih usluga u zemlji.

Procenjeno je da bi obnova voznog parka ŽPCG dovela do prosečne uštede od 18.145 tona CO2 tokom perioda evaluacije od 2026. do 2037. godine, što predstavlja uštedu emisija na nivou od 53 odsto.

Zajam bi, kako stoji u projektnoj dokumentaciji, trebalo da bude praćen tehničkom pomoći za podršku implementaciji projekta, reviziju Ugovora o javnoj službi i unapređenju standarda i praksi korporativnog upravljanja Kompanije.

EBRD navodi i da za otplatu ovog kredita nudi rok koji je duži od tržišnog proseka, koji osigurava da se kompanija pridržava ekoloških i socijalnih politika kao i Politike i pravila nabavke te banke.

ŽPCG a.d. Podgorica, ili Željeznička putnička kompanija Crne Gore, je kompanija u većinskom državnom vlasništvu i jedini je prevoznik putničkim vozovima u Crnoj Gori. Država je vlasnik 90,79 odsto akcija preduzeća, dok je ostatak u vlasništvu individualnih investitora (4,58 odsto), investicionih fondova (4,55 odsto) i drugih (0,08 odsto).

U 2022. godini, kompanija je prijavila 10,3 miliona evra prihoda i EBITDA od 3,4 miliona evra, napominje EBRD.

  • Jj992

    18.4.2024 #1 Author

    Eto kad moraju oni

    Odgovori

  • Manja

    18.4.2024 #2 Author

    Red bi bio za nabavku istih

    Odgovori

  • LENA

    18.4.2024 #3 Author

    Ova inicijativa ima potencijal da unapredi železnički saobraćaj i doprinese zaštiti životne sredine.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #4 Author

    Vozovi,sine kao i kod nas,sve mora da se menja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...