Nakon dobijanja povoljnije cene od ruskog Gazproma za prvo tromesečje

Energoinvest zatražio odobrenje za pojeftinjenje gasa u BiH za gotovo 10 odsto

BiznisInfrastrukturaRegion

11.1.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Energoinvest zatražio odobrenje za pojeftinjenje gasa u BiH za gotovo 10 odsto Energoinvest zatražio odobrenje za pojeftinjenje gasa u BiH za gotovo 10 odsto
Sarajevska kompanija Energoinvest zatražila je odobrenje vlasti u Federaciji Bosni i Hercegovini za smanjenje cene gasa građanima i ekonomiji za gotovo 10 odsto, nakon... Energoinvest zatražio odobrenje za pojeftinjenje gasa u BiH za gotovo 10 odsto

Sarajevska kompanija Energoinvest zatražila je odobrenje vlasti u Federaciji Bosni i Hercegovini za smanjenje cene gasa građanima i ekonomiji za gotovo 10 odsto, nakon što je od ruskog Gazproma dobila povoljniju cenu tog energenta za prvo tromesečje, a došlo je i do promene tečaja američkog dolara i konvertibilne marke (KM).

U saopštenju te kompanije, koja uvozi gas u BiH, navedeno je da je novim ugovorom s ruskim dobavljačem cena gasa umanjena za 4,98 procenata u odnosu na poslednji kvartal 2022. godine, prenosi SeeBiz.

Uz to je došlo i do značajne promene još dva parametra koja sudeluju u formiranju cene – cene transporta gasa preko Republike Srpske, kao i smanjenja vrednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku.

„Zato predlažemo da se cena prirodnog gasa umanji za 9,6 odsto u odnosu na cenu iz prethodnog tromesečja 2022. godine“, naveli su iz Energoinvesta.

Da bi građani i ekonomija dobili nižu cenu gasa potrebno je da tu odluku potvrdi Vlada Federacije BiH. Tokom prošle godine gas je poskupio za više od 35 procenata ekonomiji i građanima u BiH.

Ta zemlja se snabdeva gasom preko Turskog toka, koji je zajednički projekt Gazproma i Turske. Federacija BiH je prošle godine jednostrano raskinula ugovor o snabdevanju gasom preko Mađarske, zbog čega je mađarski gasni operater FGSZ pokrenuo međunarodnu arbitražu, zahtevajući više od 20 miliona dolara odštete.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...