Sredstva za energetsko unapređenje stoje šest meseci na računu države

Evropska pomoć od 27 miliona evra čeka rebalans budžeta Crne Gore

RegionU fokusu

16.8.2023 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska pomoć od 27 miliona evra čeka rebalans budžeta Crne Gore Evropska pomoć od 27 miliona evra čeka rebalans budžeta Crne Gore
Čeka se novi saziv Skupštine koji bi izglasao rebalans budžeta za raspodelu 27 miliona evra koje je Crna Gora dobila za sprečavanje energetske krize,... Evropska pomoć od 27 miliona evra čeka rebalans budžeta Crne Gore

Čeka se novi saziv Skupštine koji bi izglasao rebalans budžeta za raspodelu 27 miliona evra koje je Crna Gora dobila za sprečavanje energetske krize, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. Taj evropski novac čeka na računu vlade više od pola godine, prenosi Mina pozivajući se na RTCG.

S druge strane, iz NVO sektora pozivaju da se ovo pitanje što hitnije reši kako bi omogućili građanima sigurnije grejanje. Većina zgrada u Crnoj Gori su izgrađene pre 20 i više godina i spremne su za rekonstrukciju, a za energetski efikasnu naročito.

Od Evropske unije Crna Gora je dobila 27 miliona za ove svrhe i te pare država mora da utroši u određenom roku – u protivnom ih vraća.

“Reč je o sredstvima koja mogu biti iskorišćena za efikasnu termoizolaciju fasada, za fasadnu stolariju, za multipleks sisteme, za kupovinu i ugradnju za efikasne toplotne pumpe, za grejanje na pelet”, objasnila je za TVCG Nataša Kovačević iz Međunarodne organizacije CEE Bankwatch Network. Dakle, za sve ono što bi većini građana dobrodošlo u susret zimi. No, umesto u rukama građana novac stoji na računu Vlade Crne Gore.

“Tih 27 miliona evra i dalje su na računu i potrebno je uraditi rebalans. Moramo sačekati novi saziv Skupštine kako bi se uradio rebalans nakon toga i dan nakon rebalansa mi ćemo biti u mogućnosti da delujemo u odnosu na ta sredstva”, kazao je za TVCG državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

I dok se čeka rebalans i rešavanje političke situacije u zemlji građanima bi bolji uređaji za grejanje doprineli manjim računima za struju, ali i energetskoj efikasnosti.

“Pozivamo Vladu CG i MKI da otvore još jedan poziv koji bi bio samo za građane i koji bi uključio što veći iznos koji je već na raspolaganju kako bi građanima omogućili sigurnije grejanje. Reč je o stimulaciji nabavke uređaja za grejanje koji pomažu rešavanje klimatskih promena i koji doprinose boljem kvalitetu vazduha”, kazala je Kovačević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...