U turbulentno tržište odlučilo se da ulaže 16 odsto hrvatskog stanovništva

Hrvati u evropskom vrhu po ulaganju u kriptovalute

EURegion

21.7.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hrvati u evropskom vrhu po ulaganju u kriptovalute Hrvati u evropskom vrhu po ulaganju u kriptovalute
Slovenci i Hrvati su evropski rekorderi po udelu građana koji ulažu u turbulentno tržište kriptovaluta, 16 odsto Hrvata i 17 odsto Slovenaca kupuje bitcoine... Hrvati u evropskom vrhu po ulaganju u kriptovalute

Slovenci i Hrvati su evropski rekorderi po udelu građana koji ulažu u turbulentno tržište kriptovaluta, 16 odsto Hrvata i 17 odsto Slovenaca kupuje bitcoine i druge kriptovalute, što je skoro tri puta više od evropskog proseka.

Na trećem mestu je 14 odsto Čeha, dok je u Nemačkoj samo šest odsto stanovništva verovalo da će se obogatiti rudarenjem uz pomoć interneta, a ne motikama i pijucima. Najmanje poverenja u kripto svet imaju Italijani i Španci (četiri odsto), piše Večernji list, a prenosi SEEbiz.

Proletos je Evropska komisija sprovela prvo istraživanje o finansijskoj pismenosti u EU, koje je otkrilo da je nivo finansijske pismenosti širom EU nizak.

Otprilike 18 odsto građana zna sve o inflaciji, investicijama i rizicima koje oni nose, za 64 odsto može se reći da ima neka srednja znanja, a za preostalih 18 odsto da nemaju znanja iz ove oblasti.

Hrvatska ima malo više informisanih ljudi – 20 odsto i nešto manje potpunog neznanja – 16 odsto, a primetno je odskočila ka ulaganju u kriptovalute i poverenju u banke. Svaki peti hrvatski građanin nema ušteđevinu i ostao bi bez sredstava za život, ako bi ostao bez redovnih primanja. S druge strane, nešto manje od četvrtine stanovništva tvrdi da bi sa ušteđevinom koju imaju mogli da nastave stari život najmanje šest meseci, pa i više.

Hrvati su izuzetno pesimistični kada je reč o starosti i penziji, a samo šest odsto građana očekuje lagodan život u penziji, dok se kod ostalih ovaj udeo kreće od tri odsto u Poljskoj do 24 odsto u Danskoj. Još četvrtina Hrvata veruje da će živeti donekle lagodno, dok svi ostali sa zebnjom gledaju na život u starosti.

Hrvatska je na šestom mestu od 27 mesta u EU po stepenu poverenja u savete bankara i finansijske industrije, sa udelom od sedam odsto onih koji jako veruju bankarskim savetima i 38 odsto onih koji bi finansijere ocenili kao veoma dobre. Samo po ovom kriterijumu prednjače Finska, Češka, Danska, Austrija i Portugal.

Inače, svaki četvrti građanin Hrvatske ima potrošački kredit, a svaki deseti kredit pod hipotekom.

Hrvati su sa 56 odsto ispred proseka EU u korišćenju usluga online bankarstva i mobilnog plaćanja.

  • KIMCHI

    23.7.2023 #1 Author

    Nisam ni sanjao da Hrvati imaju interesovanja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...