još uvek nepoznato da li će doći do nove izmene zakona

Kraj perioda sniženog PDV-a na energente u Sloveniji?

BiznisEUInfrastrukturaRegion

29.5.2023 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kraj perioda sniženog PDV-a na energente u Sloveniji? Kraj perioda sniženog PDV-a na energente u Sloveniji?
Krajem maja u Sloveniji ističe privremeni period umanjenja poreza na dodatu vrednost (PDV) na snabdevanje električnom energijom, prirodnim gasom, ogrevnim drvetom i grejanjem za... Kraj perioda sniženog PDV-a na energente u Sloveniji?

Krajem maja u Sloveniji ističe privremeni period umanjenja poreza na dodatu vrednost (PDV) na snabdevanje električnom energijom, prirodnim gasom, ogrevnim drvetom i grejanjem za sve korisnike sa 22 odsto na 9,5 odsto. Reč je o jednoj od antidevalvacijskih mera, i za sada nema informacija o njenom mogućem produženju.

Primena snižene poreske stope na navedene energente donela je izmena Zakona o PDV-u u avgustu prošle godine – zbog visoke inflacije u oblasti energenata, a pred zimu. Niže oporezivanje primenjivalo se od 1. septembra prošle do 31. maja ove godine.

Eventualno produženje sniženog PDV-a, recimo do kraja ove godine, zahteva novu izmenu zakona. Nacrt takvog zakonskog predloga za sada se ne može pronaći u vladinim materijalima, prenosi Seebiz.

Čak i da se Vlada Slovenije odluči za novi zakonski predlog, zakon bi u najboljem slučaju bio odobren u Saboru tokom juna i morao bi imati retroaktivni učinak za kontinuirano razdoblje sniženog PDV-a. To nije uobičajena praksa u poreskim problemima, zbog izazova koje nosi u području računovodstva, ali ovakvo rešenje ne bi bilo sporno zbog povoljnijeg tretmana poreskih obveznika.

No, ako vlada ne odluči o produženju, računi za navedene energente od jula biće svakako veći, uprkos tome što je do kraja godine produžena regulacija maloprodajnih cena struje i gasa za domaćinstva, male poslovne kupce i zaštićene kupca, kao i cene električne energije za male i srednje kompanije. Cena ostaje regulisana i za javne ustanove do kraja godine.

Naime, PDV se na računu obračunava na kraju, nakon što se zbroje cene same isporučene energije, mrežarina, trošarina, doprinosa i drugih davanja, kao i eventualni drugi troškovi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...