krka i nlb među najboljima

Ljubljanska berza ove godine u svetskom vrhu

BerzaEU

20.5.2023 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Ljubljanska berza ove godine u svetskom vrhu Ljubljanska berza ove godine u svetskom vrhu
Slovenačko berzansko tržište spada među najprofitabilnija ove godine sa 17 odsto prinosa. Istovremeno, već sada očekuju bogatu sezonu isplate dividende. „Ove godine očekujemo izdašne... Ljubljanska berza ove godine u svetskom vrhu

Slovenačko berzansko tržište spada među najprofitabilnija ove godine sa 17 odsto prinosa. Istovremeno, već sada očekuju bogatu sezonu isplate dividende.

„Ove godine očekujemo izdašne dividendne prinose od domaćih kompanija kao što su novomeška Krka (5,8 odsto), NLB (7,5), Triglav (6,8), Sava Re (6,2) i Luka Koper (8,6 odsto). Istovremeno, svedoci smo i dobrog dividendnog prinosa u Petrolu, gde je u petak na skupštini izglasana poboljšana dividenda od 1,5 evra po deonici, što je u trenutku pisanja teksta predstavljalo 6,3 odsto prinosa“, prenosi SEEbiz.

Najvećim ovogodišnjim prinosom od 23 odsto na Ljubljanskoj berzi može se pohvaliti Krka iz Novog Mesta, koja je u prvom kvartalu ove godine poslovala odlično. Krka je u odnosu na prvo tromesečje prošle godine uspela povećati prodaju za šest odsto uz povećanu EBITDA maržu od 31,9 odsto, što je znatno iznad desetogodišnjeg proseka. To znači da je Krka u prvom tromesečju poslovala još bolje nego lane.

NLB i Luka Koper takođe impresioniraju svoje deoničare nastavkom odličnog poslovanja u ovoj godini, navodi se u tekstu.

NLB je u prvom kvartalu zabeležila dobit nakon oporezivanja od 120,1 miliona evra, što predstavlja rast od 74 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Ovakav izvrstan poslovni rezultat rezultat je povećanja kamatnih stopa u evrozoni tokom prošle godine. Varijabilni krediti za banke sada su puno isplativiji, a i depozitna baza je dobila na vrednosti. Na kraju, ali ne manje važno, NLB banka je prepoznatljiv brend u regiji. ž

Čak i da se kamatne stope u evrozoni u budućnosti povećaju za dodatnih 0,5 procentnih bodova, to bi samo dodatno povećalo profitabilnost banke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...