Privrednici predlažu zamrzavanje na 130 evra po megavat-času

Slovenačke kompanije traže zamrzavanje cene struje za velike potrošače

Region

8.5.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Slovenačke kompanije traže zamrzavanje cene struje za velike potrošače Slovenačke kompanije traže zamrzavanje cene struje za velike potrošače
Slovenačka privreda, a posebno velika preduzeća, suočavaju se sa problemima zbog visokih cena električne energije. S obzirom na to da kompanije u drugim evropskim... Slovenačke kompanije traže zamrzavanje cene struje za velike potrošače

Slovenačka privreda, a posebno velika preduzeća, suočavaju se sa problemima zbog visokih cena električne energije. S obzirom na to da kompanije u drugim evropskim zemljama imaju fiksne cene električne energije, ubrzano se pogoršava konkurentnost slovenačke privrede, pa poslovna zajednica poziva vladu da što pre, po uzoru na Nemačku, zamrzne cenu megavat-čas (MWh) za velike potrošače, objavio je SeeBiz.

Nemačke kompanije u proseku plaćaju 130 evra po MWh električne energije, dok slovenačke plaćaju i do 300 evra, a u Privrednoj komori Slovenije procenjuju da je zbog visokih cena struje proizvodnja opala za 15 do 20 odsto u prvim mesecima 2023. godine.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka ocenio je da privreda nema drugog izbora nego da zatraži od vlade da sprovede slične mere kakve su na snazi u Nemačkoj i drugim zemljama.

Reč je o zamrzavanju cene struje na 130 evra po megavat satu, što bi značajno popravilo situaciju za velike kompanije, koje zapošljavaju trećinu svih zaposlenih, ostvaruju više od polovine neto prihoda i čak 44 posto dodate vrednosti u slovenačkoj ekonomiji.

Među velikim preuzećim najviše su pogođena trgovačka društva, koja su u martu zabeležila godišnji pad od 13 odsto, među najvišima u EU, objavio je SeeBiz.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...