Serijska proizvodnja najavljena za 2025. godinu

Rimac najavio ulazak na tržište stacionarnih sistema za skladištenje energije

BiznisRegion

5.5.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rimac najavio ulazak na tržište stacionarnih sistema za skladištenje energije Rimac najavio ulazak na tržište stacionarnih sistema za skladištenje energije
Kompanija Rimac Technology poznatog hrvatskog preduzetnika Mate Rimca najavila je ulazak na tržište stacionarnih sisitema za skladištenje energije (ESS) sa novom markom – Rimac... Rimac najavio ulazak na tržište stacionarnih sistema za skladištenje energije

Kompanija Rimac Technology poznatog hrvatskog preduzetnika Mate Rimca najavila je ulazak na tržište stacionarnih sisitema za skladištenje energije (ESS) sa novom markom – Rimac Energy. 

U Rimac Technology smatraju da taj korak predstavlja značajnu prekretnicu za kompaniju, koja širi poslovanje izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne ESS-ove, objavljeno je u saopštenju povodom lansiranja brenda Rimac Energy.

Na ESS-ovima radi Rimac Energy tim od 60 zaposlenih, a iz kompanije tvrde da su razvili novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50 odsto dok istovremeno zauzima do 40 odsto manje površine u odnosu na najmodernija rešenja.

„Dodatne tehnološke prednosti uključuju produženi životni vek, veću dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sistema i njegove instalacije“, naveli su iz Rimac Technology, i dodali da će detalji o jedinstvenoj tehnologiji koja stoji iza brenda Rimac Energy, a koja se razvija i proizvodi u Rimac Technology pogonu u Zagrebu, biti otkrivena kasnije tokom godine.

Rimac Kampus / Izvor: rimac-newsroom.com

Iz kompanije su najavili da će Rimac Energy nuditi rešenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao podrška elektroenergetskoj mreži, kao i da su rešenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija „već u toku“.  

Kompanija je saopštila da trenutno pregovara o nekoliko projekata sa klijentima, uključujući pilot projekat sa jednom od vodećih kompanija u oblasti obnovljive energije, koja traži baterijska rešenja za skladištenje energije kao podršku njihovim solarnim i vetroelektranama.

Mate Rimac / Foto: rimac-newsroom.com

„Očekuje se da će pilot-sistemi biti proizvedeni do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebalo bi da započne 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, sa postepenim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetine gigavat-časova (GWh)“, najavili su u saopštenju.

Osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac, u pisanoj izjavi ocenio je da postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti skladištenja i balansiranja energije.

„S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan sled razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rešenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo da umanjimo našu zavisnost od fosilnih goriva i da dostignemo zeleniju budućnost“, rekao je Rimac.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...