intenziviranje procesa pristupanja Evropskoj uniji

Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj država Zapadnog Balkana

EURegion

26.4.2024 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj država Zapadnog Balkana Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj država Zapadnog Balkana
Plan rasta za Zapadni Balkan, kao inicijativa Evropske komisije (EK), predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja Evropskoj uniji... Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj država Zapadnog Balkana

Plan rasta za Zapadni Balkan, kao inicijativa Evropske komisije (EK), predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocenjeno je na ministarskom sastanku u Podgorici.

„Jasna posvećenost država regiona sprovođenju reformi, praćena spremnošću EU da pomogne u ključnim oblastima i da poveća finansiranje projekata, doprineće ostvarivanju dugoročnih i održivih rezultata, daljoj transformaciji i razvoju regiona i ubrzati njegovu integraciju u EU“, poručeno je sa ministarskog sastanka o Planu rasta za Zapadni Balkan, prenosi Mina.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva evropskih poslova, učestvovala direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti, kao i ministri evropskih poslova i finansija država regiona.

Otvarajući sastanak, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, kazala je da inicijative koje je predložila EU, a koje se odnose na pristup Jedinstvenoj zoni plaćanja u evrima (SEPA), implementaciju Zelenih koridora i uspostavljanje Akademije jedinstvenog tržišta, u kombinaciji sa nacionalnim planovima reformi, imaju za cilj da ubrzaju napredak Crne Gore ka postepenoj integraciji u jedinstveno tržište EU.

Gorčević je ukazala i na značaj kontinuirane pomoći EU u delu razvoja infrastrukture, koju, kako je istakla, treba nastaviti i proširiti u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

Ona je poručila da je evropsko opredeljenje Crne Gore nesumnjivo i da je vlada posvećena ubrzanju procesa pristupanja EU.

Ministar finansija Novica Vuković, je istakao da je pristupanje Jedinstvenom evropskom tržištu jedan od prioriteta vlade, te da je, nakon sprovođenja intenzivnih i sveobuhvatnih aktivnosti na ispunjavanju obaveza koje zahteva članstvo, Crna Gora podnela aplikaciju za SEPA u martu ove godine.

Foto: Unsplash.com

„Naši prioriteti obuhvaćeni Reformskom agendom odnose se prevashodno na unapređenje poslovnog ambijenta, kojim kroz mere usmerene na poboljšanje u oblasti upravljanja preduzećima u većinskom vlasništvu države, jačanjem transparentnosti u oblasti javnih nabavki, kao i setom reformskih mera u oblasti poreske politike i jačanja kapaciteta Poreske uprave, želimo unaprediti regulatorni okvir i otkloniti prepreke u razvoju privatnog sektora i privrede u celini“, kazao je Vuković.

On je istakao da vlada radi na poboljšanju nadzora i korporativnog upravljanja državnim preduzećima, čime će se obezbediti profitabilnije poslovanje, efikasnija upotreba i veća transparentnost u politici zapošljavanja, društveno odgovornije poslovanje ovih preduzeća i njihovo efikasnije servisiranje građana.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, saopštila je da EU radi sa Zapadnim Balkanom kako bi se Plan rasta ostvario i doneo opipljive koristi građanima i preduzećima.

„Ranije ove sedmice, u Briselu, Evropski parlament je dao zeleno svetlo za Fond za reformu i rast vredan šest milijardi evra, koji će podsticati reforme potrebne za rast“, kazala je Popa.

Govoreći o pristupu jedinstvenom tržištu EU, koji je jedna od tema ministarskog sastanka, Popa je kazala da je ostvaren stvarni napredak u vezi sa aplikacijama za SEPA.

Ministri evropskih poslova i finansija država Zapadnog Balkana su tokom sastanka razmijenili mišljenje o zajedničkim akcijama, koordinisanim politikama i inicijativama usmerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Pana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja EU.

  • KIMCHI

    27.4.2024 #1 Author

    Toliko sve traje i traje da sko i zaboravili da postoje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...