ukupno osam miliona evra za nabavku opreme, mentoring I digitalizaciju

Podsticaj preduzetništvu u Crnoj Gori kroz paket pomoći EU

EUPreduzetnikRegion

11.4.2023 14:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Podsticaj preduzetništvu u Crnoj Gori kroz paket pomoći EU Podsticaj preduzetništvu u Crnoj Gori kroz paket pomoći EU
Crnogorskoj privredi će se kroz programe za unapređenje konkurentnosti i razvoj zanatstva i od sredstava iz paketa pomoći Evropske unije podeliti osam miliona evra... Podsticaj preduzetništvu u Crnoj Gori kroz paket pomoći EU

Crnogorskoj privredi će se kroz programe za unapređenje konkurentnosti i razvoj zanatstva i od sredstava iz paketa pomoći Evropske unije podeliti osam miliona evra što će biti snažan podsticaj preduzećima, ocenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

On je kazao da su javni pozivi za programe za unapređenje konkurentnosti privrede, vredan tri miliona evra, kao i za razvoj i promociju zanatstva u vrednosti od 175.000 evra, raspisani danas, prenosi Mina.

“Radi se o bespovratnim sredstvima za koje će naša privreda moći da se prijavljuje do septembra i pozivam i apelujem na našu privredu da se prijavi na ovaj poziv“, rekao je Đurović na konferenciji za novinare. On je naveo da Program za unapređenje konkurenosti privrede podrazumeva paket mera finansijsko-nefinansijske podrške koji će doprineti njenom daljem jačanju i razvoju.

“Cilj programa je da se poveća konkurentnost malih i srednjih preduzeća sa naglaskom na žene i mlade u biznisu iz manje razvijenih opština“, dodao je Đurović.

U tom kontekstu će se, kako je objasnio, refundacija troškova obavljati do 50 odsto, dok će se za žene i mlade u biznisu refundirati do 70 odsto troškova, a do ak 80 odsto za preduzeća iz manje razvijenih opština.

Programom je predviđeno devet programskih linija koje se odnose na nabavku opreme velike vrednosti, podršku malim ulaganjima i digitalizaciji, podsticaj cirkularne ekonomije, podršku internacionalizaciji, kao i unapređenje marketinga. Programske linije obuhvataju i vaučere za žene i mlade u biznisu, a odnose se i na početnike u biznisu i pružanje mentoring usluga.

“Što se tiče Programa za razvoj i promociju zanatastva, tu želimo da očuvamo zanate, za šta je opredeljeno 175.000 evra kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namenjenih za obavljanje zanatske delatnosti, kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama“, saopštio je Đurović.

  • SHALIMAR

    17.4.2023 #1 Author

    Dobar podsticaj za CG,samo da pametno iskoriste…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...