značajno smanjenje stambenih kredita sa varijabilnom stopom, pokazuje izveštaj

Rast crnogorskog BDP-a u prvoj polovini godine 6,6 odsto

Region

27.10.2023 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rast crnogorskog BDP-a u prvoj polovini godine 6,6 odsto Rast crnogorskog BDP-a u prvoj polovini godine 6,6 odsto
Procenjeni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Crnoj Gori u prvoj polovini godine iznosio je 6,6 odsto, čemu su najviše doprineli pozitivni trendovi u... Rast crnogorskog BDP-a u prvoj polovini godine 6,6 odsto

Procenjeni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Crnoj Gori u prvoj polovini godine iznosio je 6,6 odsto, čemu su najviše doprineli pozitivni trendovi u turizmu, industrijskoj proizvodnji, šumarstvu i trgovini, te u većini vidova saobraćaja, ocenjeno je u izveštaju Centralne banke (CBCG).

U Makroekonomskom izveštaju CBCG za drugi kvartal ove godine, koji je usvojen na današnjoj sednici Saveta banke, navodi se da je u prvoj polovini godine zabeleženo usporavanje inflacije, dok je spoljnotrgovinski deficit pogoršan usled vrednosnog povećanja uvoza, prenosi Mina.

„Podaci o poslovanju banaka za devet meseci ove godine pokazuju da sve ključne bilansne pozicije beleže rast u odnosu na isti period prošle godine, pa je tako aktiva banaka veća 11,08 odsto, kapital 31,84 odsto, krediti 8,92 odsto i depoziti 11,24 odsto“, precizira se u saopštenju.

Učešće likvidne u ukupnoj aktivi je iznad 25 odsto, dok se nastavlja trend pada nekvalitetnih kredita, koji na kraju septembra ove godine čine 5,03 odsto ukupnih kredita. Koeficijent adekvatnosti kapitala na nivou sistema iznosi 20,71 odsto, uz nastavak profitabilnog poslovanja banaka.

CBCG je izvršila analizu trenda i kvaliteta stambenih kredita, kao i kretanja kamatnih stopa u ovom segmentu kredita. Izvršena analiza je pokazala da je u periodu od 30. juna prošle godine do 31. avgusta ove godine došlo do značajnog smanjenja učešća stambenih kredita fizičkih lica sa varijabilnom kamatnom stopom u ukupnim stambenim kreditima fizičkih lica, i to sa 35,08 odsto na 9,9 odsto.

„Ustanovljeno je i da je kvalitet stambenih kredita dobar, te da je, i pored rasta stambenih kredita u posmatranom periodu za 17 odsto, nominalni iznos nekvalitetnih stambenih kredita smanjen za 26 odsto. To je i uticalo na smanjenje učešća nekvalitetnih stambenih kredita u njihovom ukupnom portfoliju, i to sa 3,12 odsto na 1,98 odsto“, naveli su iz CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su poručili da svi povoljni trendovi, koji su prethodno navedeni, ukazuju na stabilnost ovog segmenta bankarskog portfolija.

Navodi se i da je, “s obzirom da je jedna banka iskazala interesovanje za učešće u sistemu kliringa međunarodnih plaćanja sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom”, Savet CBCG doneo Odluku o učešću CBCG i banaka u kliringu međunarodnih plaćanja.

  • SUNCE

    27.10.2023 #1 Author

    To je pitanje za velike bankarske stručnjake. Da li je bolje u uslovima enormno visokih kamata uzeti fiksne ili varijabilne kamagne stope. Ljudi iz straha beže od toga ali neka logika je da će morati da krenu da padaju.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.10.2023 #2 Author

    Ne moze doveka ovako,mora kad tad da pocnu da padaju…

    Odgovori

  • GAGA

    29.10.2023 #3 Author

    Pitanje je do kad ce da raste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...