Rusi otvorili 3.830 firmi

Stranci prošle godine uložili 30 miliona evra u osnivanje kompanija u Crnoj Gori

Firme u fokusuPoslovanjeRegionU fokusu

6.4.2023 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Stranci prošle godine uložili 30 miliona evra u osnivanje kompanija u Crnoj Gori Stranci prošle godine uložili 30 miliona evra u osnivanje kompanija u Crnoj Gori
Od ukupno 9.060 kompanija koje su prošle godine formirane u Crnoj Gori gotovo 80 odsto njih osnovali su stranci sa kapitalom od gotovo 30... Stranci prošle godine uložili 30 miliona evra u osnivanje kompanija u Crnoj Gori

Od ukupno 9.060 kompanija koje su prošle godine formirane u Crnoj Gori gotovo 80 odsto njih osnovali su stranci sa kapitalom od gotovo 30 miliona evra, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina (UPC).

Iz UPC su saopštili da je broj kompanija kojima su osnivači stranci iznosio 7.070, a u više od polovine slučajeva to su bili ruski državljani, koji su osnovali 3.830 firmi u Crnoj Gori.

Nakon njih, najbrojniji su turski državljani koji su samo tokom prošle godine osnovali 1.480 kompanija. Daleko iza Rusije i Turske na listi stranih osnivača kompanija u Crnoj Gori nalaze se srpski državljani koji su osnovali 275 firmi, a odmah nakon njih su nemački sa 247 i ukrajinski sa 200 firmi, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Na petom mestu nalaze se građani Belorusije sa 138 novoosnovanih kompanija, a slede ih Italijani, Britanci i građani Bosne i Hercegovine, koji su otvorili manje od 100 kompanija u Crnoj Gori tokom prošle godine.

Iz UPC navode da su delatnosti kojima se bave novoosnovane kompanije stranih osnivača različite. Oko 12 odsto od ukupnog broja, odnosno 873 kompanije bave se trgovinom na veliko ili malo.

”Njih oko devet odsto se registrovalo za delatnosti iz kompjuterskog programiranja, dok je kao restoran ili drugi ugostiteljski objekat registrovano 510 kompanija. Zatim slede firme koje se bave konsultantskim uslugama, kojih je osnovano 473, dok se 438 firmi bavi izgradnjom zgrada. Između 200 i 300 novih kompanija u Centralni registar privrednih subjekata zavedeno je pod delatnostima reklamnih agencija, frizerskih i kozmetičkih salona, iznajmljivanje nekretnina, konsultantskih usluga u oblastima informacione tehnologije, obrade podataka i aplikativnih usluga i dizajnerskih delatnosti”, naveli su iz UPC.

Prema dostavljenim podacima UPC, tokom prošle godine stranci su osnovali 114 firmi za hotelsku i delatnost usluga smeštaja. Osim kompanija, prošle godine registrovano je i 1.030 novih preduzetnika, gde je struktura obrnuta, pa je domaćih državljana bilo 775, a stranaca 257.

Kada je u pitanju ova godina, do kraja marta registrovano je novih 2.780 kompanija, a trend iz prethodne godine je nastavljen pa su 2.020 ili 72 odsto kompanija osnovali strani državljani.

”Suma kapitala za društva kojima su osnivači stranci, a koja su registrovana u ovoj godini je 2,03 miliona evra”, naveli su iz UPC.

Struktura odakle dolaze stranci nije bitno menjana u odnosu na godinu ranije. Državljani Rusije osnovali su 1.240 kompanija ove godine, što je 60 odsto od ukupnog broja stranih državljana, dok su petinu kompanija osnovali Turci. Nakon njih u znatno manjem broju slede državljani Srbije, Nemačke, Ukrajine i Belorusije.

  • MAJA

    7.4.2023 #1 Author

    Sve više su privlačni strancima za investicije

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.4.2023 #2 Author

    Banana drzava,zato i ima toliko stranih firmi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...