TEŠKO VREME ZA HRVATSKU Pad BDP blizu 10 odsto, manjak u budžetu nekoliko milijardi evra

BankeRegionVesti

4.5.2020 16:19 Autor: Ljiljana Begović 0

TEŠKO VREME ZA HRVATSKU Pad BDP blizu 10 odsto, manjak u budžetu nekoliko milijardi evra TEŠKO VREME ZA HRVATSKU Pad BDP blizu 10 odsto, manjak u budžetu nekoliko milijardi evra
Hrvatska vlada procenjuje da će zbog krize izazvane korona virusom, bruto domaći proizvod te zemlje pasti za 9,4 posto ove godine, a da će... TEŠKO VREME ZA HRVATSKU Pad BDP blizu 10 odsto, manjak u budžetu nekoliko milijardi evra

Hrvatska vlada procenjuje da će zbog krize izazvane korona virusom, bruto domaći proizvod te zemlje pasti za 9,4 posto ove godine, a da će „rupa“ u budžetu iznositi 24 milijarde kuna (3,15 milijardi evra).

„To je realan scenario u ovom trenutku, ako ne bude drugog talasa zatvaranja ekonomije“, kaže Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), ali dodaje da se u slučaju drugog zatvaranja privrede može očekivati dupliranje ovih cifara.

„Sami smo zatvorili veliki deo ekonomije i izazvali pad BDP u drugom kvartalu. Situacija će biti bolja nego što je u Evropskoj uniji i evrozoni. To je naša procena, bićemo (u drugom kvartalu) oko nule, dok je u tim zemljama već u prvom kvartalu bio značajan pad. U aprilu će biti ogroman pad BDP, a drugo se ne može predvideti“, rekao je Vujčić.

Kada je reč o turizmu, Hrvatska narodna banka projektuje da će pad prihoda biti u rasponu od 50 do 90 procenata, prenosi portal Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...