VLASTI U BIH NISU U STANJU DA ISPUNE OBEĆANJA Džuel: Tražili hitnu pomoć MMF, a ne koriste novac

RegionVesti

28.5.2020 13:39 Autor: Julijana Vincan 0

VLASTI U BIH NISU U STANJU DA ISPUNE OBEĆANJA Džuel: Tražili hitnu pomoć MMF, a ne koriste novac VLASTI U BIH NISU U STANJU DA ISPUNE OBEĆANJA Džuel: Tražili hitnu pomoć MMF, a ne koriste novac
Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Endrju Džuel (Andrew Jewell) kritikovao je vlasti te zemlje, koje nisu mogle da se više... VLASTI U BIH NISU U STANJU DA ISPUNE OBEĆANJA Džuel: Tražili hitnu pomoć MMF, a ne koriste novac

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Endrju Džuel (Andrew Jewell) kritikovao je vlasti te zemlje, koje nisu mogle da se više od mesec dana dogovore o raspodeli zajmova koje su tražile kao hitnu pomoć u borbi protiv pandemije.

MMF je u aprilu odobrio brzi zajam u iznosu od 330 miliona evra za pomoć zdravstvenom sektoru i ekonomiji u suočavanju sa efektima korona virusa. Novac je prebačen na račun Centralne banke BiH, ali je i dalje ostao blokiran, jer vladajuće hrvatske i bošnjačke političke stranke, odnosno njihovi ministri u Veću ministara BiH, nisu uspele da se dogovore kako će kredit biti vraćan. Odnosno, da li će u tome direktno učestvovati županije ili će to biti obaveza entiteta.

Koliko je meni poznato, ovo je slučaj bez presedana da jedna zemlja zatraži i dobije hitnu pomoć od MMF, a ne koristi novac“, rekao je Džuel u intervjuu za portal „Klix“. Istakao je da je u ovom slučaju u pitanju isključivo politički spor, a da Centralna banka može samo da čeka da se on reši odgovarajućim odlukama u Veću ministara BiH.

Time je indirektno prokomentarisao najavu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je ranije tokom dana kazao da će Republika Srpska tužiti guvernera Centralne banke Safeta Softića, jer smatra kako je zapravo on odgovoran jer kredit nije aktiviran.

Foto: Piqsels.com

„RS je već primila na naplatu prvu ratu kamate na osnovu odobrenog kredita, a ta sredstva još nismo dobili. Zbog toga će Vlada RS već sutra doneti odluku da tuži guvernera Centralne banke koji osporava realizaciju“, izjavio je Dodik, a prenosi „tportal“.

Džuel je potvrdio da BiH zapravo plaća kamate na kredit, bez obzira na to što nije počela da ga koristi i upozorio je da sve što se sada događa može ugroziti buduću saradnju zemlje sa MMF.

„Situacija pokazuje da vlasti BiH ne mogu održati svoju reč. Istakli su da im je hitno potrebna pomoć, a ne koriste je. Neuspeh u rešavanju ovog spora može ugroziti dalju finansijsku pomoć MMF“, upozorio je Džuel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...