REKORDAN RAST BDP JAPANA U TREĆEM KVARTALU Izvoz i potrošnja pokrenuli ekonomiju

SvetVesti

16.11.2020 09:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

REKORDAN RAST BDP JAPANA U TREĆEM KVARTALU Izvoz i potrošnja pokrenuli ekonomiju REKORDAN RAST BDP JAPANA U TREĆEM KVARTALU Izvoz i potrošnja pokrenuli ekonomiju
Rast BDP Japana u trećem kvartalu za 5,5 odsto, odnosno za 21,4 odsto na godišnjem nivou najveći je u poslednjih više od 50 godina... REKORDAN RAST BDP JAPANA U TREĆEM KVARTALU Izvoz i potrošnja pokrenuli ekonomiju

Rast BDP Japana u trećem kvartalu za 5,5 odsto, odnosno za 21,4 odsto na godišnjem nivou najveći je u poslednjih više od 50 godina i premašio je sva očekivanja, jer su izvoz i potrošnja pokrenuli ekonomiju. Predviđanja ekonomista bila su da će rast u periodu jul-septembar biti 18,9 procenata.

Podsticajne mere vlade snažno su pokrenule ličnu potrošnju i trgovinu, što je rezultiralo najvećim ekonomskim rastom od 1968. godine i formalnim izlaskom iz recesije, prenosi Yahoo Finance. Ipak, brzom ekspanzijom nadoknađeno je svega oko polovine gubitaka nastalih u prvoj polovini godine.

Ponovno širenje virusa Covid-19 preti da uspori rast treće po snazi ekonomije sveta u poslednjem kvartalu ove godine, odnosno da smanji potrošnju i izvoz, a vlada već planira nove mere podsticaja. Zabrinutost da ekonomija gubi zamah navela je premijera Jošihida Sugu da zatraži treći vanredni finansijski paket.

Novi podsticajni paket dodatno će uvećati već ogromni javni dug Japana (258,75 odsto BDP), ali smatra se neophodnim, pre svega zato jer ističu ranija vladina sredstva za programe pomoći nezaposlenima. Japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura ocenio je da bi oporavak u trećem kvartalu bio još veći da nije bilo porasta broja zaraženih tokom leta.

Ranije ove godine japanska vlada realizovala je dva stimulativna finansijska paketa ukupne vrednosti oko 2.200 milijardi dolara, koji su uključili gotovinske isplate domaćinstvima i zajmove za mala preduzeća, podseća BBC.  Uprkos rekordnom tromesečnom rastu očekuje se da će se japanska ekonomija smanjiti za 5,6 odsto tokom čitave fiskalne godine koja se završava u martu 2021.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...