REKORDNO ZADUŽENJE VELIKE BRITANIJE Javni dug veći od BDP

NovacSvetVesti

20.11.2020 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

REKORDNO ZADUŽENJE VELIKE BRITANIJE Javni dug veći od BDP REKORDNO ZADUŽENJE VELIKE BRITANIJE Javni dug veći od BDP
Zaduženje vlade Velike Britanije povećano je u oktobru za 22,3 milijarde funti, jer je London nastavio da pruža podršku ekonomiji tokom pandemije. Pomenuti iznos... REKORDNO ZADUŽENJE VELIKE BRITANIJE Javni dug veći od BDP

Zaduženje vlade Velike Britanije povećano je u oktobru za 22,3 milijarde funti, jer je London nastavio da pruža podršku ekonomiji tokom pandemije. Pomenuti iznos duga najveći je zabeležen od kada je 1993. započeto vođenje evidencije mesečnog zaduživanja, saopštio je Zavod za nacionalnu statistiku (ONS).

Od početka finansijske godine u aprilu, državno zaduživanje dostiglo je 214,9 milijardi funti, što je za 169,1 milijardu više nego pre godinu dana. Nezavisna Kancelarija za budžetsku odgovornost procenila je da bi do kraja budžetske godine u martu, zaduživanje moglo da dostigne 372,2 milijarde, prenosi BBC.  

Britanska vlada zadužuje se prodajom obveznica na finansijskim tržištima. Rast zaduživanja povećao je ukupni javni dug na 2.080 milijardi funti, što je nešto veće i od samog britanskog godišnjeg BDP. Zaduženje predstavlja 100,8 odsto BDP, a to je nivo koji nije zabeležen u poslednjih 60 godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...