Prekid isporuke samo za dva antibiotika

RFZO: Snabdevanje lekovima neće biti ugroženo zbog rata u Ukrajini

LifestyleSrbijaVestiZdravlje

29.4.2022 12:08 Autor: Ljiljana Begović 11

RFZO: Snabdevanje lekovima neće biti ugroženo zbog rata u Ukrajini RFZO: Snabdevanje lekovima neće biti ugroženo zbog rata u Ukrajini
Nakon krize izazvane pandemijom, ekonomije širom Evrope pogođene su posledicama rata u Ukrajini. Domaća privreda i građani već osećaju talas inflacije, koji je uzrokovan... RFZO: Snabdevanje lekovima neće biti ugroženo zbog rata u Ukrajini

Nakon krize izazvane pandemijom, ekonomije širom Evrope pogođene su posledicama rata u Ukrajini. Domaća privreda i građani već osećaju talas inflacije, koji je uzrokovan pre svega rastom cena energenata, ali i poremećenim lancima snabdevanja.

Osnovne životne namirnice očekuje poskupljenje, ali na sreću, prema rečima predstavnika vlade, neće biti i nestašica. Kada je reč o lekovima, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu da nestašice lekova neće biti, ali da je potrebno pomno pratiti dalji razvoj situacije.

“Kao i u svim drugim oblastima, situacija u Ukrajini može uticati i na tržište lekova, na globalnom nivou. Međutim, kada se radi o snabdevanju lekovima u Srbiji, RFZO je sa prvim naznakama krize u Ukrajini izvršio potrebne analize i dobio potvrde od proizvođača i uvoznika lekova za isporuku potrebnih količina svih medikamenata u narednom periodu. Cela ova situacija zahteva veću budnost i konstantno praćenje sa jedne strane potrošnje, a sa druge proizvodnje i uvoza lekova. Stalni nadzor nam omogućava da u poslednjih nekoliko godina snabdevanje lekovima građana Srbije bude redovno i pored višestruko uvećane potrošnje pojedinih lekova”, kažu za Biznis.rs iz RFZO.

Na pitanje da li je srpsko tržište lekova zavisno od tržišta Rusije ili Ukrajine, naši sagovornici navode da se samo dva leka proizvode u Ukrajini.

Lekovi
Foto: Pexels.com

“Od oko 2.500 medikamenata koji se nalaze na Listi lekova samo se dva antibiotska leka, cefaleksin i ceftriakson, proizvode u Ukrajini. Sa druge strane na našem tržištu nema lekova koji se proizvode u Rusiji. Za navedene antibiotike koji se proizvode u Ukrajini postoje zamene, odnosno isti lekovi se mogu nabaviti i od drugih proizvođača, tako da trenutni prekid u njihovoj isporuci ne utiče na snabdevanje tržišta Srbije cefaleksinom i ceftriaksonom. Radi se o lekovima sa malim udelom u ukupnom prometu antibiotika, pri čemu su drugi proizvođači blagovremeno obavešteni da povećaju svoju proizvodnju tih antibiotika”, ističu iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Zbog prekinutih lanaca snabdevanja koji se zbog neizvesnosti trajanja rata u Ukrajini neće ponovo uspostaviti u bliskoj budućnosti, sagovornike iz RFZO pitali smo da li postoji mogućnost da neke od komponenti od kojih se prave lekovi u Srbiji mogu nedostajati?

“Trenutno ne raspolažemo podacima o izvoru, odnosno poreklu aktivnih supstanci i drugih sirovina potrebnih za proizvodnju lekova, ali je naravno, sa svim proizvođačima lekova sa teritorije Republike Srbije i uvoznicima lekova inostranih proizvođača sagledan svaki eventualni problem uvoza, odnosno nabavke sirovina neophodnih za proizvodnju lekova”, navode iz RFZO.

Iz ove institucije naglašavaju da su od proizvođača dobili uveravanja da raspolažu potrebnim količinama sirovina i da ne očekuju problem u planiranim isporukama potrebnih sirovina i materijala za proizvodnju lekova.

“Mi smo po pitanju snabdevanja lekovima, kao i supstancama potrebnim za proizvodnju u stalnoj komunikaciji radi praćenja situacije i preduzimanja potrebnih mera, ukoliko je to potrebno, a sve u cilju obezbeđivanja svih potrebnih lekova osiguranim licima u Srbiji”, zaključuju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  • IVAN

    29.4.2022 #1 Author

    Jos nam to treba

    Odgovori

  • Milovan94

    29.4.2022 #2 Author

    Jako je bitno da se nesmetano odvija distribucija lekova

    Odgovori

  • TATJANA

    29.4.2022 #3 Author

    Dobro je da ne zavisimo mnogo od Ukrajine za lekove

    Odgovori

  • JANA

    29.4.2022 #4 Author

    Lepa vest,pogotovo za starije …

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.4.2022 #5 Author

    Hvala Bogu,bez lekova i hrane ne mozemo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.4.2022 #6 Author

    To ne bi smelo da se desi,bili bi ugrozeni ljudski zivoti…

    Odgovori

  • kaćica

    29.4.2022 #7 Author

    Bez lekova se ne moze.

    Odgovori

  • NATI29

    30.4.2022 #8 Author

    Neke osnovne stvari za zivot nam ne smeju zaustaviti

    Odgovori

  • SRDJAN

    3.5.2022 #9 Author

    Lekovi kao i hrana. Nesto bez cega se ne moze.

    Odgovori

  • TINA

    4.5.2022 #10 Author

    Dobra vest, s obzirom da je ratno stanje

    Odgovori

  • Gaga45

    5.6.2022 #11 Author

    Pa bez lekova se ne moze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...