Lekovi i medicinski proizvodi izuzeti od sankcija

Stada planira da zadrži biznis u Rusiji

BiznisEUNovacSrbijaVestiZdravlje

23.3.2022 15:11 Autor: Stanislav Stanišić 8

Stada planira da zadrži biznis u Rusiji Stada planira da zadrži biznis u Rusiji
Od početka ukrajinske krize i uvođenja sankcija Rusiji, postavljalo se pitanje kako će se ponašati kompanije koje posluju na teritoriji Srbije, a većinski vlasnik... Stada planira da zadrži biznis u Rusiji

Od početka ukrajinske krize i uvođenja sankcija Rusiji, postavljalo se pitanje kako će se ponašati kompanije koje posluju na teritoriji Srbije, a većinski vlasnik im je poreklom iz zapadne Evrope. Dok većina čeka rasplet situacije i pritisaka koji dolaze sa strane Evropske unije prema Srbiji da se pridruži sankcijama, poslovanje mora da se nastavi u veoma teškim ekonomskim uslovima koji su posledica rata.

Nakon kontakta sa nekoliko kompanija, na ovu temu su za naš portal pristali da razgovaraju iz kompanije Hemofarm, koja posluje u okviru Stada grupe, i njihov odgovor se odnosi na kompaniju na globalnom nivou.

„Uopšteno gledano, lekovi i medicinski proizvodi – kao i humanitarna pomoć – generalno su izuzeti od trgovinskih sankcija u skladu sa međunarodnim pravom. Naš fokus je uvek na isporuci lekova pacijentima širom sveta, bez obzira na njihovu nacionalnost ili lokaciju, a ovo posebno važi u vremenima krize i u regionima sa teškim političkim, ekološkim ili ekonomskim izazovima“, navodi Stada u pisanoj izjavi za Biznis.rs.

Dalje saopštavaju da je kompanija već donirala lekove u vrednosti od milion evra, uključujući lekove protiv bolova, antibiotike i ACE antagoniste, a da su dalje humanitarne pošiljke u toku. One su u skladu sa spiskom lekova koje je dostavila ukrajinska vlada. „Kao i ranije, mi koordiniramo naše akcije sa industrijskim udruženjem Medicines for Europe, kao i sa našim lokalnim partnerima. Stada je, takođe, donirala 200.000 evra UNICEF-u kao podršku u primanju i zbrinjavanju izbeglica“, dodaju iz kompanije sa sedištem u Nemačkoj.

Njihov generalni direktor Peter Goldšmit (Peter Goldschmidt) je u nedavnoj izjavi za nemačke medije istakao značaj poslovanja u Rusiji.

„Rusija je jedno od naših najvažnijih tržišta, na kojem ostvarujemo oko 14 odsto prodaje. Grupa u Rusiji zapošljava 2.100 ljudi, što je oko šestina globalne radne snage, i jedan je od najvećih dobavljača na lokalnom nivou. Gubitke u Rusiji možemo srednjoročno nadoknaditi rastom u drugim zemljama“, rekao je Goldšmit i dodao da Stada planira da zadrži svoj biznis u Rusiji.

Proizvođač lekova Stada očekuje pad prodaje u svom poslovanju u Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali se oseća samouvereno nakon snažne fiskalne godine. Goldšmit trenutno nije zabrinut u pogledu potražnje za lekovima u Rusiji. Umesto toga, rekao je, izazov je da se osigura lanac snabdevanja i proizvodnju.

„Odlučujući faktor sa ekonomske tačke gledišta je, pre svega, vrednost rublje“, rekao je Goldšmit. Pošto Stada iskazuje svoje izveštaje u evrima, dalje slabljenje ruske valute pogodio bi proizvođača medicinskih preparata.

Goldšmit je, takođe, zabrinut zbog situacije u Ukrajini, gde Stada ima oko 440 zaposlenih. U Kijevu, kompanija ima fabriku u blizini vojnog aerodroma. Ona i dalje stoji, ali projektili su pogodili lokacije u blizini, rekao je on i dodao da su zaposleni dobro.

  • SANJA

    23.3.2022 #1 Author

    Barem neko da je pametan

    Odgovori

  • GINKO

    23.3.2022 #2 Author

    Postoji i neko ko razmislja

    Odgovori

  • MARA

    23.3.2022 #3 Author

    Svaka čast,.. Pametan potez.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.3.2022 #4 Author

    Još i lekove da zabrane. Ne bi bilo humano, pa kakvi god da su razlozi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #5 Author

    Obostrani je interes da ostanu da rade u Rusiji…

    Odgovori

  • MAJALG

    24.3.2022 #6 Author

    Firme koje ne napuste Rusiju u ovim teskim momentima mogu samo da posle profitiraju, jer ce Rusija biti zahvalna svima koji ih nisu napustili.

    Odgovori

  • IRINA

    25.3.2022 #7 Author

    Odlično za saradnju

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #8 Author

    Farmaceutska mafija uvek dobro organizovana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...