Privodi se kraju studija opravdanosti i studija o uticaju na životnu sredinu

Rio Tinto će do kraja 2021. godine uložiti 450 miliona dolara u projekat „Jadar“

InvesticijeNovacSrbijaVesti

1.6.2021 14:02 Autor: Marko Miladinović 0

Rio Tinto će do kraja 2021. godine uložiti 450 miliona dolara u projekat „Jadar“ Rio Tinto će do kraja 2021. godine uložiti 450 miliona dolara u projekat „Jadar“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa delegacijom međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto, na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom, razgovarao o tekućim i... Rio Tinto će do kraja 2021. godine uložiti 450 miliona dolara u projekat „Jadar“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa delegacijom međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto, na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom, razgovarao o tekućim i potencijalnim projektima i modalitetima sveobuhvatne saradnje koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije.

„Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine“, rekao je Vučić i naglasio da će „država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera“, prenosi Tanjug.

Predstavnici kompanije Rio Tinto su naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita. Do kraja 2021. godine, u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biće investirano ukupno 450 miliona dolara, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Sagovornici su se saglasili da strategija saradnje između kompanije Rio Tinto i Srbije mora da podrazumeva i dugoročan doprinos razvoju lokalne zajednice, odgovoran odnos prema životnoj sredini i opštem ekonomskom prosperitetu.

„Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju“, naglasio je Vučić i dodao da bi trebalo da se uz budući rudarsko-industrijski kompleks „Jadar“ uključe i fabrike za izradu baterija i proizvoda koji zavise od litijuma, kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mesta.

„Kao kompanija težimo uspostavljanju odnosa uzajamnog poštovanja sa vlasnicima zemljišta, lokalnom zajednicom i Vladom Republike Srbije, ali i sa svim drugim partnerima tokom čitavog perioda poslovanja“, rekao je Jakob Stausholm. On je istakao da tim stručnjaka iz celog sveta iz oblasti geologije, rudarstva, proizvodnih tehnologija i zaštite životne sredine, radi na tome da ovaj projekat bude usklađen sa najvišim svetskim standardima, čime se postavlja baza za realizaciju velikog rudarsko-metalurškog grinfild projekta kakav je projekat „Jadar“, koji u Srbiji predstavlja ukupnu investiciju vrednu dve milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...