Crnogorski mediji navode da su pregovori u završnoj fazi

RTCG: Poštanska štedionica pregovara o kupovini Prve banke Crne Gore

RegionVesti

10.7.2023 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RTCG: Poštanska štedionica pregovara o kupovini Prve banke Crne Gore RTCG: Poštanska štedionica pregovara o kupovini Prve banke Crne Gore
Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd, u većinskom vlasništvu Republike Srbije, mogla bi postane vlasnik Prve banke Crne Gore, čiji je trenutno pojedinačno najveći akcionar... RTCG: Poštanska štedionica pregovara o kupovini Prve banke Crne Gore

Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd, u većinskom vlasništvu Republike Srbije, mogla bi postane vlasnik Prve banke Crne Gore, čiji je trenutno pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat doskorašnjeg predsednika Mila Đukanovića, objavila je eKapija pozivajući se na saznanja portala RTCG.

RTCG je naveo da su pregovori o akviziciji u završnoj fazi, kao

Poštanska štedionica, čiji je puni pravni naziv Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd je jedna od najvećih banaka u Srbiji. Osnovana je 1921. godine sa sedištem Beogradu. Od aprila 2022. godine jedina je banka koja posluje na srpskom tržištu u većinskom državnom vlasništvu.

Portal Nova.rs objavio je da se pregovori o kupovini većinskog vlasničkog udela u Prvoj banci vode već nekoliko meseci, i naveo da je izvršni direktor Prve banke Tarik Telaćević u utorak, 4. juna, boravio u Beogradu, gde je predstavio poslovne bilanse i ostale važne informacije o banci.

Srbija je, kako je navela Nova.rs, zainteresovana i za kupovinu akcija koje u ovoj banci ima Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), a u pitanju je 19,75 odsto vlasničkog udjela.

„Pored toga, Prva banka ima razvijenu infrastrukturu koja bi bila podrška platnom prometu Srbije i Crne Gore“, navela je Nova.rs.

Portal RTCG ističe i da je revizorska kuća BDO dala mišljenje sa rezervom na finansijske izveštaje Prve banke za poslovanje u 2022. godini.

Revizor je, kako su objavili, naglasio da postoje značajne neizvesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje, kao i da će nastavak poslovanja u doglednoj budućnosti zavisiti od podrške akcionara banke i njihovih planova za dokapitalizaciju.

Akcionari su, kako je objavio taj crnogorski portal, informisali revizora da postoji interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strateških investitora iz Evrope i regiona, a više detalja tada nije saopšteno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...