građani i preduzeća iz Srbije na drugom mestu

Rusi i dalje najveći strani investitori u Crnoj Gori

RegionVesti

9.8.2023 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rusi i dalje najveći strani investitori u Crnoj Gori Rusi i dalje najveći strani investitori u Crnoj Gori
Najveći strani investitori u Crnoj Gori za period januar-maj ove godine su ruski državljani, koji su u tom periodu investirali 52,5 miliona evra, pokazuju... Rusi i dalje najveći strani investitori u Crnoj Gori

Najveći strani investitori u Crnoj Gori za period januar-maj ove godine su ruski državljani, koji su u tom periodu investirali 52,5 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Najviše novca su uložili u kupovinu nekretnina – 28,9 miliona evra, u preduzeća i banke u Crnoj Gori 12,3 miliona evra, a u interkompanijski dug, odnosno pozajmice svojim preduzećima u Crnoj Gori 13,2 miliona evra, piše Mina pozivajući se na Vijesti.

Ovo potvrđuje da bez obzira na narušene diplomatske odnose između Crne Gore i Rusije, zbog ukrajinske krize i uvođenja sankcija Rusiji, ruski državljani i dalje u velikom broju dolaze u Crnu Goru i donose svoj kapital da investiraju. Da je tako, pokazuje i podatak da je Crna Gora za period januar-jun ove godine izdala 21,5 hiljada radnih dozvola strancima, od čega se na državljane Rusije odnosi 7,41 hiljada ili 34,3 odsto ukupnog broja.

Investitori iz Rusije imaju vrlo mali odliv investicija iz Crne Gore za razliku od drugih. Na investiranih 52,5 miliona evra, ruski građani su u ovih pet meseci iz Crne Gore povukli 11 miliona evra, većinom kroz prodaju nekretnina za šest miliona.

Drugi po vrednosti investitori su građani i preduzeća iz Srbije, koji su investirali 48 miliona evra, od čega najviše u kupovinu nekretnina 26,1 milion evra, 10,5 miliona evra u pozajmice svojim firmama u Crnoj Gori i 8,2 miliona investicionih ulaganja u preduzeća i banke registrovane u Crnoj Gori. Investitori iz susedne države su u istom periodu iz Crne Gore povukli 25,3 miliona evra, najviše kroz prodaju nepokretnosti, 12,4 miliona evra.

Na trećem mestu nalaze se investitori iz Švajcarske, koji su za ovih pet meseci u Crnu Goru investirali 39 miliona evra. Oni su najviše ulagali kroz pozajmice svojim firmama u iznosu od 27,2 miliona evra, direktne investicije u kompanije i banke vredele su 6,6 miliona, a u kupovinu nekretnina 5,1 milion evra. Investitori iz ove zemlje su u istom periodu iz Crne Gore povukli 17,7 miliona evra, od čega najviše, 10,5 miliona, kroz prodaju – smanjenje udela u preduzećima i bankama registrovanim u Crnoj Gori.

Na četvrtom mestu po vrednosti direktnih stranih investicija su građani i firme iz Turske sa ulaganjem od 32,1 milion evra. Oni su najviše trošili na kupovinu nekretnina 21,6 miliona evra, a zatim na pozajmice svojim firmama u Crnoj Gori devet miliona evra, dok su 815.000 evra uložili u kompanije i banke. Investitori iz Turske imali su najveći odliv investicija iz Crne Gore u vrednosti od 31,8 miliona evra, pa je njihov uticaj u neto prilivu stranih investicija svega 300.000. Turski građani i firme najviše novca su odlili iz Crne Gore kroz prodaju udela u firmama od 18 miliona evra, kao i kroz povraćaj pozajmica od 12 miliona evra.

Tek na petom mestu po visini stranih investicija nalazi se neka država koja je članica Evropske unije (EU), a to je Nemačka sa 28,3 miliona evra. Građani i firme iz ove zemlje najviše novca su investirali u kupovinu nekretnina – 18,5 miliona evra, 5,6 miliona u domaća preduzeća i banke, i četiri miliona u pozajmice svojim firmama koje posluju u Crnoj Gori. Investitori iz ove zemlje imali su i odliv investicija u vrijednosti 9,7 miliona evra, od čega se 7,6 miliona odnosi na povlačenje novca iz domaćih preduzeća i banaka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...