Žito i dalje zarobljeno u ukrajinskim lukama

Rusija nudi prolaz za brodove u zamenu za ukidanje nekih sankcija

SvetVesti

26.5.2022 11:45 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rusija nudi prolaz za brodove u zamenu za ukidanje nekih sankcija Rusija nudi prolaz za brodove u zamenu za ukidanje nekih sankcija
Rusija je spremna da obezbedi humanitarni koridor za izlaz iz Ukrajine za brodove koji prevoze hranu, u zamenu za ukidanje nekih sankcija, rekao je... Rusija nudi prolaz za brodove u zamenu za ukidanje nekih sankcija

Rusija je spremna da obezbedi humanitarni koridor za izlaz iz Ukrajine za brodove koji prevoze hranu, u zamenu za ukidanje nekih sankcija, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Andrej Rudenko.

Više od 20 miliona tona žitarica nalazi se u silosima u Ukrajini, što izaziva zabrinutost zbog gladi u zemljama koje zavise od snabdevanja iz uvoza, prenosi Guardian, navodeći da su ukrajinske crnomorske luke blokirane.

Zapadne zemlje raspravljale su o ideji uspostavljanja „bezbednih koridora“ za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, iako bi za to bila potrebna saglasnost Rusije. „U više navrata smo u vezi sa tim izjavljivali da rešenje problema sa hranom zahteva sveobuhvatan pristup“, rekao je Rudenko.


On je objasnio da to uključuje ukidanje sankcija za ruski izvoz i finansijske transakcije. „To takođe zahteva deminiranje od strane Ukrajine svih luka u kojima su brodovi usidreni. Rusija je spremna da obezbedi neophodan humanitarni prolaz, što čini svaki dan“, naveo je ruski diplomata.

Izvor: USDA@DW

Velika Britanija podržala je ideju Litvanije da pošalje ratne brodove u Odesu, kako bi obezbedila izvoz ukrajinskog žita na Zapad, što je potvrdila šefica britanske diplomatije Liz Tras (Liz Truss), preneli su ruski mediji, pozivajući se na Times. Tu inicijativu izneo je njen litvanski kolega Gabrijelijus Landsbergis.

On je ocenio da „najgore tek dolazi“ i da ljudi u severnoj Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji plaćaju previsoke cene pšenice. Prema njegovim rečima, Ukrajina ove godine treba da izveze 80 miliona tona pšenice, a jedina opcija je preko Odese.


Prema pisanju britanskih medija, Tras je pozdravila ideju slanja ratnih brodova za pratnju brodova sa žitom iz Odese. Britanski izvori napominju da je za izvođenje takve operacije potrebna saglasnost SAD, Rusije i Turske, koja je u aprilu zatvorila Bosfor i Dardanele za prolaz ratnih brodova.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da „vlasti Kijeva ne puštaju desetine brodova iz svojih luka, uključujući brodove koji bi trebalo da isporučuju pšenicu u različite regione sveta“. On je naveo da su Ukrajinci minirali izlaze iz luka, što onemogućava isplovljavanje brodova.

Pojedini ruski zvaničnici tvrde da Ukrajinci žitom plaćaju zapadno oružje, dok su neki zapadni političari optužili Rusiju za nadolazeću globalnu prehrambenu krizu. Prema ocenama ruskih analitičara, u ovoj situaciji je potrebno pregovarati sa mornaričkim snagama Ukrajine i vlastima u Kijevu, jer oni drže u blokadi 78 stranih brodova.

  • kaćica

    26.5.2022 #1 Author

    Pametan potez.Sto nisu druge zemlje sankcionisali?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...