Odgovor Moskve na zapadne sankcije i evropsku crnu listu

Rusija suspenduje sporazume o dvostrukom oporezivanju

SvetVesti

15.3.2023 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rusija suspenduje sporazume o dvostrukom oporezivanju Rusija suspenduje sporazume o dvostrukom oporezivanju
Ministarstvo finansija Rusije zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova pokrenulo je inicijativu da suspenduje sporazume o dvostrukom oporezivanju sa zemljama koje smatra neprijateljskim. Ova mera... Rusija suspenduje sporazume o dvostrukom oporezivanju

Ministarstvo finansija Rusije zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova pokrenulo je inicijativu da suspenduje sporazume o dvostrukom oporezivanju sa zemljama koje smatra neprijateljskim. Ova mera je predložena kao odgovor na ranije uvedene zapadne sankcije i uvrštavanje Rusije na takozvanu crnu listu EU.

„Jednostrano uvođenje restriktivnih mera predstavlja kršenje međunarodnog prava. Shodno tome, Rusija ima osnova za uvođenje uzvratnih mera. Predlaže se da se obustavi dejstvo ovih sporazuma do obnavljanja prekršenih prava Rusije“, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenosi Komersant.

Predloženo je da se Uredba o suspenziji sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja proširi na sve zemlje koje su uvele sankcije Moskvi. Rusija ima odgovarajuće sporazume sa 84 države. Među njima su Australija, Belgija, Velika Britanija, SAD, Francuska, Japan i niz drugih zemalja koje su uvele antiruske sankcije i time dospele na listu neprijateljskih zemalja.

Kao razlog za suspenziju sporazuma, Ministarstvo finansija posebno je izdvojilo odluku Evropske unije od 14. februara da uključi Rusku Federaciju nasvoju crnu listu nekooperativnih jurisdikcija u poreskoj sferi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...