u odnosu na isti period prethodne godine

RZS: Realni rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2022. godine 0,4 odsto

Vesti

28.2.2023 17:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RZS: Realni rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2022. godine 0,4 odsto RZS: Realni rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2022. godine 0,4 odsto
Realni rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 0,4 odsto.  Desezonirana serija podataka pokazuje... RZS: Realni rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2022. godine 0,4 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 0,4 odsto. 

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2022. godine od 0,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u 2022. godini, dobijen na bazi kvartalnog obračuna, iznosio je 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Godišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda, kao rezultat godišnjeg obračuna, biće objavljena 2. oktobra 2023. godine u saopštenju Bruto domaći proizvod, 2022.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 2,8 odsto, sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 7,2 procenta i sektoru informisanja i komunikacija, 7,7 odsto. Značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 12,5 odsto i sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 7,8 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u četvrtom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, 1,5 odsto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 0,8 odsto, izvoza robe i usluga, 12,9 i uvoza robe i usluga, 6,6 odsto. Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države, 2,4 procenta i bruto investicija u osnovna sredstva, 2,7 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...